2023 г. отбелязва 40 години от момента, в който траш метъл героите Megadeth официално се сформират като банда, начело с емблематичния фронтмен (и създател на групата) Дейв Мъстейн. По този повод той поглежда назад към своята дива и легендарна кариера в специално интервю за последния брой на списание Metal Hammer.

Кои са най-богатите хеви метъл вокалисти

Кои са най-богатите хеви метъл вокалисти

Кой каза, че хеви метълът си отива

Всъщност, известно е, че музикалният път на Мъстейн започва в Metallica. Той е назначен за китарист от Ларс Улрих през 1982 г., но само година по-късно е скандално уволнен (или буквално изритан) заради бурния си темперамент.

Но колкото и обиден да е от случилото се, както неведнъж е споменавал, Дейв Мъстейн бързо се съвзема и решава да направи собствена група. Така, през 1983 г. се появява Megadeth, която с днешна дата е една от най-успешните метъл банди.

Но първоначално Дейв не е бил очарован от идеята сам да бъде вокал на групата си. Той започва да търси и прослушва певци за ролята. Но така и никой не допада на взискателния музикант. "И тогава най-накрая си казах: "Добре, в крайна сметка няма да бъда по-лош от някои от тези пичове."

Интересното е, че Мъстейн прави паралели между себе си и Джеймс Хетфийлд, който в крайна сметка също затвърждава позицията си на певец и ритъм китарист на Metallica едновременно. И двамата са се нагърбили с двойната задача по принуда. Единият, защото не е могъл да намери подходящ вокал, другият пък - китарист, които да се справят със задачата.

"Когато бях в Metallica, свирех на нивото на Ларс Улрих, защото тогава той все още се учеше на барабаните", казва още Дейв пред Metal Hammer. "Но да видя как Джеймс борави с китарата за първи път беше направо шокиращо за мен, защото не знаех, че той умее това. Просто един ден ни писна от прослушване на китаристи, точно както и при мен по-късно с певците. И тогава Джеймс взе една китара и започна да свири, а аз казах: "Как може да си доволен, че си вокал, когато свириш така? Защо да не бъдеш и двете?"

И споделя, че винаги е смятал Хетфийлд за наистина талантлив китарист.

Whiplash - песента, с която Metallica промени метъл музиката

40 години по-късно - песента, с която Metallica промени метъл музиката

Фен веднъж, фен завинаги

Усилията на Mustaine да събере Megadeth се оказват повече от успешни, след като групата е зад гърба му повече от четири десетилетия и няма никакви признаци нещата да се забавят скоро.

Миналата година бандата издаде своя шестнадесети студиен албум The Sick, The Dying...And The Dead, който получи положителни отзиви от критиците. Записът е първи за Megadeth след битката на Dave Mustaine с рак на гърлото, с който бе диагностициран през 2019 г.