Още с дебютния си албум "Kill 'Em All" Metallica променя всички правила на музиката. Неслучайно записът е обявен за основополагащ за траш метъла.

Stranger Things, Netflix, Metallica, “Master of Puppets”, Spotify и изстрелването на песента от 80-те отново в класациите

Metallica - отново на върха като през 80-те

Stranger Things продължава да възражда стари хитове

Но ако има една песен в албума, която кристализира същността на групата - и на разрастващия се жанр - това е подходящо озаглавената "Whiplash", издадена като водещ сингъл на 8 август, 1983 г.

За първи път групата разгръща химна на живо през октомври, 1982 г., когато съставът ѝ е от вокалиста и китарист Джеймс Хетфийлд, барабаниста Ларс Улрих, китариста Дейв Мъстейн и басиста Рон Макгоуни.

Песента се появява за първи път на демо касетата "Metal Up Your Ass", записана по време на концерт на Metallica в Сан Франциско.

"В "Whiplash" просто се опитахме да свирим възможно най-бързо и да има колкото се може повече смисъл", казва Ларс Улрих пред Metal Hammer през 2022 г. "Една от групите, които слушахме и които оказаха влияние върху песента беше британското трио Venom. За нас те бяха голямо вдъхновение. Взеха енергията и скоростта на Motorhead и ги претвориха с едно по-тежко звучене. Venom са група, която трябва да се споменава, повече, защото изиграват огромна роля в развитието на екстремната музика като цяло."

През годините "Whiplash" печели всякакви фенове. Дори и Кърт Кобейн от Nirvana. "Той дойде на един от концертите ни в Сиатъл, по време на турнето на "черния албум" от 1991 г.", споделя Кърк Хамет пред Rolling Stone през 2012 г. "Спомням си, че в един момент свирехме "Whiplash", а той ме погледна и ми даде знак с вдигнат палец. Аз си казах: "Готино. Кърт, знам, че обичаш тази песен. Тя е за теб!"

За разлика от повечето си съвременници и "колеги" в екстремния метъл, Metallica винаги имат мащабни амбиции и бизнес умения. Така успяват да пренесат своята марка траш метъл в мейнстрийма. Едноименният им албум от 1991 г. затвърждава статута им на най-голямата метъл група в света. До 1999 г. от албума "Kill 'Em All" са продадени 3 милиона копия само в Съединените щати, уточняват от Ultimate Classic Rock.

Страстният навик на Джеймс Хетфийлд от Metallica преди и по време на концерт

Страстният навик на Джеймс Хетфийлд от Metallica

Още един начин да се свържеш с феновете

И дори когато Metallica навлиза в алтърнатива и американското кънтри, продължава да почита траш корените си по време на концерти. А "Whiplash" остава една от най-изпълняваните им песни, според setlist.fm.

Motorhead правят кавър версия на парчето, с която дори печелят награда "Грами" за най-добро метъл изпълнение за 2005 г.