Преди дни Илон Мъск заяви, че заводът на притежаваната от него компания Tesla в Ню Йорк е в готовност да започне да произвежда респиратори, които са необходими за тежко болните от коронавирус. Освен това, милиардерът закупи 1200 апарата за обдишване от Китай и 1000 от тях вече са дарени на американски болници. Дари и над 50 хиляди маски.

Илон Мъск, Tesla и обещанието на милиардера да произведе респиратори за борбата с коронавируса

Как Мъск ще бори коронавируса

Фабриките на Tesla все още оперират

През изминалата седмица броят на заразените в САЩ рязко се покачи и сега страната е на първо място в света, задминавайки дори Китай и Италия. А тази криза изисква спешни мерки от всички. И Мъск отново прояви инициативност, въпреки че бе критикуван за това, че май подценява пандемията.

Илон Мъск, коронавирусът и коментарът в Twitter за масовата зараза

Мъск за "тъпата" страна на коронавируса

Всеки с мнението си

От изтекли доклади стана ясно, че друга негова компания - SpaceX, вече е ангажирана с производството на медицински материали - защитни облекла, шлемове и дезинфектанти.

Още преди дни е направено първото дарение на калифорнийски болници под формата на предпазни средства, а сега производството ще акцентира върху дезинфекциращите продукти, които също са в недостиг, пише Daily Mail.

На Мъск обаче му се наложи да освободи голяма част от персонала на компаниите си в последните дни и седмици. Някои от тях се разболяха от коронавирус, а за други просто няма работа заради икономическата криза, обхванала целия свят наравно с пандемията. 

Въпреки това, SpaceX продължава и с космическите си експерименти. Милиардерът се похвали в Twitter, чe работата по третия прототип на космическия кораб Starship върви с пълна сила и се надява този път всичко да мине по мед и масло.