Още в началото на март Илон Мъск държеше да ни каже, че за него цялата тази паника и истерия около новия коронавирус е "тъпа". След това реши да даде своя принос в борбата със заразата, стартирайки производството на респиратори в един от заводите на Tesla, който спря работа по създаването на автомобили заради извънредните мерки.

Илон Мъск, коронавирусът и коментарът в Twitter за масовата зараза

Мъск за "тъпата" страна на коронавируса

Всеки с мнението си

От тогава мина повече от месец, но ограниченията в щата, в който е завода, бяха удължени от 31 май. Въпреки отчетения ръст в цената на акциите на компанията му за първото тримесечие на годината, милиардерът никак не е доволен, че някой слага на пауза производството му за толкова дълго време.

И това накара Мъск отново да излезе с гневна позиция в социалните мрежи. "Освободете Америка веднага", написа той с големи букви в Twitter. Собственикът на Tesla категорично се противопоставя на мярката, която не позволява на хората да напускат домовете си без основателна причина.

"Нека всеки, който иска, да си остане вкъщи. В това няма нищо лошо. Но да ти забранят да напускаш дома си и да те арестуват, ако го направиш - това вече е фашизъм", смята предприемачът.

За него насилственото затваряне на хората по домовете е в разрез с техните конституционни права.

"Ужасното нарушаване на човешките свободи не е това, за което хората дойдоха в тази страна и я направиха такава, каквато е."

Той не разбира и защо е цялото това блокиране на живота, като болниците в Калифорния са наполовина празни по време на извънредните мерки. Мъск се притеснява не само за обикновените хора, но и за бизнеса, който е трудно да оцелее в подобна ситуация. Защото докато Tesla може и да успее, много малки компании със сигурност няма да могат, пише CNN.

Търсенето на нови автомобили в някои от най-засегнатите от коронавируса райони на САЩ са спаднали с до 80% през март, макар за април да се забелязва известно повишение. На фона на кризата и милиардите загуби, които други автомобилни производители обявиха, Мъск е готов с плана за нов завод. До няколко месеца ще обяви и къде точно в САЩ ще се намира.