Пандемията, която превзе света в последните седмици, накара много богати и известни личности да дарят от личното си богатство за общата кауза - борбата със заразата.

В повечето случаи сумите са в порядъка на милион, но когато обърнем поглед към Силицевата долина, нулите доста бързо се увеличават.

Съоснователят и изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обяви, че дарява един милиард долара за намиране на решение за пандемията. Те ще отидат за научни изследвания, които да "обезоръжат" COVID-19.

Тази сума е най-голямото лично дарение за борбата с коронавируса. Тя се равнява на 28% от нетното богатство на предприемача, което е 3.9 милиарда долара, според Bloomberg. А даряването й за него е "малко начало" на филантропската му дейност.

След като пандемията премине, той иска да насочи усилия и средства към здравето и образованието на момичетата по света. Дорси обещава пълна прозрачност и отчетност на това за какво ще бъдат изразходвани средствата.

Само за сравнение - най-богатият човек на света Джеф Безос, който има 113 милиарда, наскоро обяви, че ще дари "само" 100 милиона долара на американска хранителна банка. А това е няма и процент от богатството му.

Риана, коронавирусът и колко милиона дари певицата за борбата с епидемията

Риана се раздава, без да му мисли

Колко щедра е певицата

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс също отделя 100 милиона в подкрепа на разработването на ваксина срещу COVID-19. Основателят на Dell Майкъл Дел се включва в каузата със същата сума, пише Guardian.