Докато много бизнеси са на ръба на оцеляването и не виждат светлина в тунела, други процъфтяват, както никога досега. Преди дни собственикът на Amazon Джеф Безос отново бе обявен за най-богатия човек на света. И в това няма изненада, защото в последните седмици състоянието му се увеличи значително.

На фона на притесненията, че складове като тези на Amazon са истински развъдници на COVID-19 и на новината за първия починал работник, най-големият сайт за онлайн търговия отбеляза огромен ръст в продажбите.

Той се дължи на изключително високото търсене на стоки онлайн след въвеждането на извънредни мерки в голяма част от страните по света. Според последни данни, клиентите на Amazon сега харчат по 11 хиляди долара на секунда за стоки и услуги, предлагани от сайта.

Снимка 476148

Източник: GettyImages

Акциите на онлайн търговеца се покачиха с повече от 1/3 само в рамките на един месец, достигайки рекордна цена от 2283 долара. Така компанията бе оценена на главозамайващите 1.14 трилиона долара. Изпълнителният й директор притежава 11% дял от тях.

Нетното състояние на Джеф Безос пък се увеличи с повече от 20% в сравнение с последните четири месеца. Така той добави още 24 милиарда към активите си, които вече са общо 138 милиарда долара, пише Guardian.

Всички тези данни водят финансовите анализатори до красноречивия извод, че Amazon и Безос са големите печеливши от пандемията, която продължава да отнема хиляди животи всеки ден.

Джеф Безос, Amazon и събира ли милиардерът дарения за заплати на служителите си

Събира ли Безос дарения за заплати на служителите си

Какво се случва в компанията му за онлайн търговия

А милиардерът продължава да търпи критиките, че дарява прекалено малко от огромното си богатство, без да предприема действия и да опровергае твърденията, че е стиснат.