Във времена на пандемия интернет търговията процъфтява, защото просто нямаме друг избор да се сдобием с много стоки, освен да си ги поръчаме онлайн. Този ефект усетиха осезаемо в гиганта Amazon, чиито служители изнемогват да подготвят и доставят всевъзможни и не особено необходими пратки на клиенти по целия свят.

Докато компанията търси да наеме хиляди нови служители, в складовете й плъзна заразата от коронавирус и болните са все повече и повече. А междувременно в интернет се появи новината, че собственикът на Amazon Джеф Безос събира дарения, за да може да платите заплатите на своите подчинени.

Започваме с това, че състоянието на Безос се равнява на 114 милиарда долара. И в името на истината трябва да продължим с цялата история, която стои зад това твърдение, обиколило социалните мрежи.

Снимка 473264

Източник: GettyImages

В началото на март Безос създава програмата Amazon Relief Fund, чиято цел е да предлага безвъзмездна финансова помощ в размер от 400 до 5000 долара на независими компании за доставки и сезонни работници, които са в партньорство с търговския онлайн гигант.

Освен това, фондът предлага и безвъзмездно покриване на двуседмичното възнаграждение за всички служители, които са заразени с коронавирус или такива, които изпитват известни затруднения в следствие на пандемията. Началният капитал на фонда е 25 милиона долара, идващи от милиардера.

Oще с откриването на фонда на сайта му бе упоменато, че разчита не само на пари от Amazon, но и на дарители. И именно това уточнение обиколи социалните мрежи в последните дни и предизвика вълна от недоволство срещу най-богатия човек на света, пише CNET.

Появиха се и твърдения, че Безос кара болните си служители да ходят на работя, защото в противен случай трябва да излязат неплатен отпуск. След това информацията на сайта на фонда бе променена, уточнявайки се, че в момента не се искат публични дарения.

Въпреки това, бутонът за желаещите да дарят известна сума е все още там. А всички подобни публични организации за помощ в извънредни ситуации работят на същия принцип и разчитат и на дарители.

Джеф Безос, 122 милиарда долара, клипчето с ориз и как изглежда богатството на милиардера

Как изглеждат 122 милиарда долара (в ориз)

Богатството на Джеф Безос в реални пропорции

Така фактически Безос ни моли да помогнем, ако искаме, но на практика не значи, че няма да се справи и без нашата помощ. Няма как да отречем обаче, че изглежда странно най-богатият човек на света да иска пари от когото и да било.