Спортът укрепва тялото и ни помага да бъдем по-здрави. Това го знае всеки. Ефектът от ежедневните тренировки, дори и само 30-минутни, обаче, не е само върху нашата физика, а засяга изключително много нашето емоционално състояние и мозъчната ни дейност.

Когато се изпотим от кардиото и от тежестите във фитнеса, или пък от танците в залата, започва процес на трансформация в мозъка, който може и да ви изненада.

Непосредствените последици от упражненията играят огромна роля върху настроението ни, но се оказват мощен мотивационен инструмент, съобщават американски невролози.

Нека да започнем с една от най-практичните и непосредствени ползи от движението: упражненията са мощно средство срещу стреса!

Спортната активност води до моментално повишение на нивата на ключови невротрансмитери, включително серотонин, норадреналин, допамин и ендорфини. Липсата на тези хормони е най-прекият път към стресови състояния, паник атаки и депресия.

Ето защо, само след 30-минутно занимание се чувстваме по-позитивно настроени за ежедневните ни битки, които от своя страна най-често се свързват с хроничния стрес, който тормози съвременния човек.

Снимка 252028

Източник: iStock

Още една много важна полза от движението - упражненията подобряват способността ни се съсредоточаваме. Доказано е, че кросът или дори само една дълга разходка с кучето в парка ни правят по-способни да се концентрираме.

Нещото, което невролозите изтъкват най-много обаче е въздействието на гимнастиката върху хипоталамуса. Това е ключов център в мозъка, който е от решаващо значение за дългосрочната ни памет. Хипоталамусът е уникален, защото в него нови мозъчни клетки продължават да се генерират през целия ни живот.

Проучванията показват, че повишените нива на физическа активност спомагат за производството на нови клетки в мозъчния дял, което пряко подобрява паметта ни.

Само се замислете как образователната ни система може да се промени ако се взима под първостепенно внимание, че спортът спомага на децата да бъдат по-внимателни, развива паметта им, а и играе роля върху позитивното им настроение!

Снимка 252029

Източник: iStock

Дано неоспоримите научни доказателства, че упражненията могат да подобрят резултатите в класната стая, да мотивират за увеличаване на физическото, а не за неговото намаляване, на което сме свидетели през последните години.

Всички тези ползи от ежедневната гимнастика и физическата активност са научно доказани. Помислете за живота на вашето семейство и за съвсем достижимата възможност да го направите по-добър.