За едни фитнеса и тренировките са нещо, което се практикува с много усилия и с невероятно напрягане на волята. Има и хора, които обаче изпадат в другата крайност - тренират прекалено често и прекалено продължително, или и двете. Така не само не постигат желаните резултати, но и си вредят. Как да разберем дали сме от тях?

Чести и продължителни мускулни болки

Ако усещаме тежест в краката, а мускулната треска е почти постоянна, може би физическата активност ни идва в повече. Ако след тренировка сме направили достатъчно стречинг упражнения и/или масаж, а болката продължава, е време да сменим режима си на трениране.

Умора

Ако трудно ставаме сутрин и се чувстваме постоянно отпаднали въпреки ендофриновата "инжекция" от фитнеса сутринта, вероятността да прекаляваме със спорта е голяма.

Промяна в апетита

Загуба на апетит или пък чувство на постоянен глад - което и от двете да ни се случва, е симптом, че спортният ни режим не е подходящ за нас. Липсата на адекватно хранене подлага тялото на стрес и му пречи да се възстанови след тренировка.

Променливо настроение

Физическата активност води до повишаване на хормона на стреса кортизол. Ако тя не е умерена, оставаме с постоянно усещане за напрегнатост.