Да се придвижим от една точка до друга, ако в близост има летище, в много от случаите е по-изгодно, отколкото с наземен тарнспорт. С нискотарифните компании имаме възможност да преоткрием летенето и да прекараме няколко часа във въздуха на символична цена.

Aко тази процедура все още не се е превърнала в рутина, със сигурност по време на полет (а и преди това) в съзнанието ни изникват въпроси, които вероятно ни е срам да зададем на глас, за да не ни изгледат подозрително. Ето отговорите на някои от тях.

Може ли някоя от вратите на самолета да се отвори по време на полет?
Не, това няма как да се случи. Дори при особено голямо желание на някой от пасажерите да стори този подвиг, разликата в налягането в кабината и извън самолета няма да му го позволи. Така че, подобни ситуации съществуват само по филмите.

Снимка 347469

Източник: iStock

Защо прозорците не са наравно със седалките?
Отговорът е много просто и логичен - за да може в кабината да бъдат поместени повече редове с повече пътници. Малко авиокомпании биха жертвали печалбата си в името на по-добрата гледка за избралите да пътуват с тях.

А защо трябва да вдигаме сенника преди излитане и кацане?
Въпреки че стюардесите не дават обяснение за молбата си към пътниците, биха ни разяснили основателната причина да го правим. При случай на технически проблем или извънредна ситуация, тя може да бъде забелязана от кабината и веднага да се подаде сигнал.

Освен това, ако се наложи аварийно кацане и евакуация, екипажът ще успее по-бързо да се ориентира в ситуацията наоколо и да прецени кой изход е най-подходящ за целта. Извеждането на пътниците от самолета трябва да бъде в рамките на минута и половина.

Снимка 347468

Източник: iStock

Колко високо летят самолетите?
По принцип, пилотът съобщава тази информация, докато сме във въздуха. Средната височина, на която лети машината, е 10 хиляди метра. И това си има логично обяснение - колкото по-високо, толкова по-разреден е въздухът. А това води до по-малко съпротивление и по-нисък разход на гориво. На тази височина температурата на въздуха е около -50-60 градуса.

А с колко километра в час се движат?
Средната скорост на пътническите самолети е 800-900 км/ч. Най-голямо влияние върху този показател имат ветровете. Само за сравнение, скоростта на звука във въздуха е 1234,8 км/ч.

Кой е най-подходящият момент да използваме тоалетната?
При по-къси полети, много пътници избягват посещението на тоалетната в самолета. Но при по-дълъг престой във въздуха това се оказва невъзможно.

Снимка 347466

Източник: iStock

Стюардеси споделят, че най-подходящото време да се насочим към тоалетната и да не се притесняваме, че отвън ще стане опашка, е непосредствено преди по пътеката да премине количката с ядене или парфюми. Тя ще ограничи възможността на много пътници да станат от местата си.

Но не трябва да забравяме, че ако останем повече от 20 минути в тоалетната, стюардесите ще ни обезпокоят. А при липса на отговор са длъжни да отворят вратата отвън и да видят дали всичко е наред.

Мястото в самолета, което избираме, разкрива какви хора сме

Кажи ми къде седиш в самолета, за да ти кажа какъв си

Спомнете си последното си пътуване

Как да избегнем възможността да се заразим по време на полет?
Много просто - да си резервираме място до прозореца и да ограничим досега с предемети и пътници на самолета, като не ставаме, докато не дойде време да напуснем самолета след кацане.