Летенето със самолет отдавна не е лукс. На пазара на превозвачите има голяма свобода на избор не само за дестинация, но и за екстри и качество, за които заплащаме. Една от най-често доплащаната възможност е избор на място.

Надали сме се замисляли какво издава за нас именно тази процедура, която отнема не повече от минута-две. В повечето случаи си харесваме място или до прозореца, или до пътеката. А какво може да значи това?

Снимка 332072

Източник: iStock

Гледка или нещо повече

При тази дилема няма средно положение. Или обичаме да седим до пътеката, или до прозореца. И това не може да се промени през целия ни стаж като пътник на авиокомпаниите.

Тези, които предпочитат мястото до прозореца, най-често изтъкват като причина възможността да видят облаците отблизо, а природата - от хиляди метри надморска височина.

Снимка 332071

Източник: iStock

Но този избор разкрива и какви сме по душа. Според психолози, ако предпочитаме местата до прозореца, това ни прави егоисти. Основната причина е, че явно нямаме проблем да влезем в ролята на притесняващ фактор не за един, а за още двама пътници.

Ако искаме да отидем до тоалетната или просто да се разтъпчем, ще трябва да нарушим тяхното спокойствие. И сме готови да го направим, защото сами сме си избрали това място.

Снимка 332076

Източник: iStock

Освен това, изследването показва, че ако сме от тези пътници, значи обичаме да поемаме контрол над ситуацията и често сме по-раздразнителни от останалите. Затова и търсим място за своеобразна изолация. А и няма да ни се налага да се съобразяваме с нуждите на другите.

Ако сме от пътниците, седящи до пътеката, значи влизаме в ролята на притеснените. Не сме и толкова раздразнителни. Все пак, сами сме си избрали да правим място на другите. Затова и сме по-внимателни с околните, по-общителни - също.

Снимка 332070

Източник: iStock

Но изборът ни може да е продиктуван и от клаустрофобия, страх от летене или просто притеснение да разваляме спокойствието на другите, пише Telegraph.