Всеки ден се изхвърлят тонове храна. За съжаление, не всичко, което си купуваме, е с желаното качество. А плодовете и зеленчуците са едни от стоките, при които трябва да обърнем специално внимание на съхранението, за да не се налага да ги запратим към кофата прекалено рано.

Разделно

Плодовете и зеленчуците винаги трябва да се съхраняват отделно. Вероятно така и правим, освен ако не става дума за чекмеджетата в хладилника, където често подмятаме всичко накуп.

Разделното съхранение спира разпространението на етиленовия газ, който води до развалянето и на плодовете, и на зеленчуците.

Снимка 381340

Източник: iStock

Вместо общите кошници, добра идея е да съхраняваме продуктите по-нависоко, а не на пода. Проветриви плетени кошове или просто от онези пазарски мрежички, в които да сложим плодовете и зеленчуците. Идеята е да не се запаряват.

Едно малко изключение

Една-две ябълки в плика с картофи ще предотвратят развалянето им.

Плодовете

И те не е добра идея да бъдат на едно място. Особено ако са различни. Чепка банани няма проблем да стои в купата с плодовете. Но ако към тях прибавим  сини сливи, праскови и каквото друго имаме под ръка.

Повечето плодове произвеждат етиленов газ, който води до загниването им. А когато те са в непосредствена близост, и здравите си го отнасят.

Снимка 381341

Източник: iStock

Зеленчуците

Какво ще кажем за ваза с подправки, билки и аспержи? Звучи нетрадиционно, но е страхотна идея. Така растенията остават свежи за по-дълго и не се смачкват по пликове и рафтовете на хладилника.

Снимка 381342

Източник: iStock

Фризера

Не е задължително всичко, което е там, да е загубило хранителните си качества. Зеленчуци, като лука и моркова, които използваме често в кухнята, можем да нарежем на малки кубчета и да замразим в пластмасови шишета. След това само сипваме необходимото количество в ястието и готово.

Снимка 381343

Източник: iStock

Лукът

Ако не ни се иска да го замразяваме, трябва да знаем как правилно да го съхраняваме. Както бабите ни правеха "гердани" с главите, така и ние можем да предпазим зеленчука от разваляне, използвайки стар чорапогащник.

Слагаме главите една след друга, като между тях правим по един възел, за да не се допират. След това ги оставяме на сухо и проветриво място и няма да има нужда все да се чудим дали лукът вкъщи се е развалил и дали трябва да купим нов.

Температура

Една от най-честите грешки е да държим доматите в хладилника. А тяхното място не е там, защото се развалят много по-бързо. 

Всички плодове и зеленчуци, които първо сме нарязали, а след това искаме да съхраним свежи, трябва обаче да намерят място в хладилника. 

Малко чужда помощ

Вече има какви ли не джаджи. A проблемът с прекомерното изхвърляне на негодна за консумация храна доведе до нуждата от такива като Bluapple. 

Зеленчуците, които всъщност са плодове

Плодове под прикритие

8 от най-разпространените заблуди

Идеята на тази синя, пластмасова ябълка е да абсорбира етиленовия газ, който води до развалянето на плодовете и зеленчуците. Така можем да бъдем малко по-безотговорни на тема съхранение и пак ефектът върху продуктите да не е пагубен.