В хладилника на всяко домакинство може да намерим определени плодове и зеленчуци. Просто защото те са любими на много хора, които ги консумират с удоволствие.
Бананите са такъв пример, а вече сме обръщали внимание как да ги запазим по-дълго време свежи. Но остава въпроса как да държим някои други плодове и зеленчуци свежи за повече време.
Горски плодове
Горските плодове като боровинки, малини и ягоди са не само вкусни, но и много полезни. Те обаче могат доста бързо да се развалят, дори да ги съхраняваме в хладилник.
Източник: iStock
Ето защо от Reader's Digest съветват да ги изплакваме със смес от оцет и вода. Най-добре е тя да бъде в съотношение 1:3. След това е хубаво да ги изплакнем отново с чиста вода и да ги подсушим. По този начин ще направим една добра дезинфекция срещу мухъл, което ще удължи живота на плодовете.
Маруля
До болка ни е познат сценарият, в който изчистваме и измиваме повече листа маруля, отколкото ни трябват за салатата.
Източник: iStock
В такъв случай е добре да сложим листата в купа и да ги покрием с кухненска хартия, която да абсорбира отделената влага. А отгоре трябва хубаво да опаковаме с фолио.
Авокадо
Няма как да не ни е направило впечатление, че доста бързо след като разрежем авокадото, то започва да потъмнява. Това се дължи на ензим, който произвежда кафяв пигмент, когато е изложен на кислород.
Източник: iStock
За да избегнем това, може просто да изстискаме малко сок от лимон или лайм върху разрязаното авокадо. Лимонената киселина ще отложи този процес поне за ден. По същия начин може да процедираме и с гуакамолето.
Друг вариант е да съхраняваме разполовеното авокадо до парче лук. Същият газ, който ни разплаква докато режем лука, ще забави окисляването при авокадото.
Домати
Когато купуваме домати, се стараем да не избираме най-зелените от тях, но не и най-меките. Съветите, за да ги задържим по-дълго време свежи, са да не ги слагаме в хладилник. Просто защото при ниската температура на съхранение ще загубят част от вкуса и текстурата си.
Източник: iStock
Най-добре е да държим доматите на кухненския плот например и винаги да са обърнати с дръжката надолу. Просто защото именно тази част узрява последна, пише Reader's Digest.