В света на храната, има много растения, които повечето хора смятат зеленчуци, но по ботанически причини, те всъщност са плодове.

Най-известният пример са доматите. Статутът им дали са плод, или зеленчук е толкова спорен, че през 1893 г. се налага Върховният съд на САЩ да претегля и да урежда въпроса веднъж завинаги. Американският съд решил, че от там насетне доматите те ще се приемат като зеленчук. Съдията обявил, че е наясно, че доматите се числят от научна гледна точка към плодовете, но според него предназначението им в кухнята било по-важно.

Това, което прави плода плод, не е сладостта, а семената. Плодът не е парче от самото растение, а репродуктивната част от него.

Доматите далеч не са единственият пример за зеленчуци, които всъщност са плодове. Вижте още 7 храни, за които, според Business Insider, вероятно сте били грешно осведомени през цялото време.

Тиква

Снимка 321088

Източник: iStock

Тиквите всъщност се водят за плодови зеленчуци и са от семейство Тиквови. Тиквата се иползва най-често за приготвянето на десерти, а семките ѝ се консумират, след като се изпекат. 

Краставица

Снимка 328393

Източник: iStock

Краставицата също е е растение от семейство Тиквови. Плодовете й съдържат много вода, около 98%, затова тя е нискокалорична и полезна за храна. Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години, а се предполага, че е пренесена в Европа от Александър Македонски.

Патладжан

Снимка 244628

Източник: iStock

Патладжанът, погрешно наричан още син домат, е растение от род Кучешко грозде, за което също се смята, че принадлежи към семейството на плодовете.

Маслини

Снимка 351060

Източник: iStock

Ако зададем на ботаник въпросът дали маслината е плод или зеленчук, то той ще ни отвърне уверено, че тя определено е плод, точно както сливата и черешата.

Може би соленият и леко кисел вкус на маслините ни обърква, защото не е съвсем типичен за плодовете.

Авокадо

Снимка 344564

Източник: iStock

За разлика от повечето плодове, авокадото не е толкова сладко и по-скоро напомня на зеленчук. Испанците първи сред европейците са открили "зелената круша" и точно на тях дължим името "авокадо". 

Царевица

Снимка 240419

Източник: GettyImages

Царевицата се третира като зърно в селското стопанство и като зеленчук в кухнята. Но научно, никоя от тези категории не е правилна.

Тези ядки са семената, които царевицата използва, за да се възпроизвежда, така че да  квалифицира царевицата като сух плод.

Тиквичка

Снимка 316747

Източник: iStock

Тиквичките са членове на семейство Тиквови, което означава точно като краставиците и тиквите, те се считат за вид зрънце и съответно са плодове.