При повечето хора в даден момент от живота им се налага да се справят с проблеми с психичното здраве, дължащи се на стрес, преумора, депресия и т.н. Но всъщност в ежедневието има малки нещица, които да направите, за да си помогнете.

Добрата новина е, че става въпрос за незначителни промени, които лесно ще бъдат включени в живота на всеки. Independen предлагат девет от тях, с които да подобрите психичното си здраве, благодарение на ежедневните си навици.

Ходете изправени

Снимка 323313

Източник: iStock

Проучване установява, че ако се опитвате активно да ходите с високо вдигната глава и рамене назад (леко изпъчени), има по-голяма вероятност да бъдете в добро настроение. Ако се разхождате със свити (сведени) рамене, сте по-склонни да се съсредоточите върху негативи, отколкото върху положителни резултати.

Дигитална детоксикация

Снимка 323324

Източник: iStock

Смартфони, таблети и лаптопи могат да нарушат хармонията във вашия мозък и ако никога не се откъсвате от тях, със сигурност не правите услуга на психичното си здраве. Правете си мини дигитална детоксикация всяка седмица, дори само за половин ден или няколко часа.

Не снимайте всичко

Снимка 323326

Източник: iStock

Може би си мислите, че като снимате непрекъснато, има по-голяма вероятност да запомните всеки момент, но едно проучване, публикувано в Psychological Science, е точно на противоположното мнение, твърдейки, че колкото по-малко неща снимате, толкова по-голяма е вероятността да ги запомните и да бъдете щастливи.

Спортувайте

Снимка 323328

Източник: iStock

Физическите упражнения три пъти седмично намаляват риска от депресия с 19%, според проучване на University College в Лондон. Изследователите установяват, че активните хора са по-малко склонни да бъдат депресирани, както и че депресираните хора са по-малко склонни да бъдат активни.

Не отлагайте

Снимка 323330

Източник: iStock

Колкото по-дълго отлагате задачата, защото се страхувате или сте нетърпеливи да го направите, толкова по-нервно и потенциално изтощаващо може да бъде за вас. Премахнете стреса, като слушате музика или правите упражнения, а след това се изправете директно срещу проблема.

Без токсични връзки

Снимка 323336

Източник: iStock

Да имате връзка с човек, който постоянно ви смачква психически, не е любов. В крайна сметка подобно отношение води до изнервяне и, потенциално, до депресия.

Вслушвайте се в притесненията на вашите приятели и семейства за партньора ви, ако имат такива, и се стремете да наблюдавате признаците на злоупотреба с личността ви.

Повече сън

Снимка 323337

Източник: iStock

Тялото не може да функционира правилно, ако не получава достатъчно почивка. Ако имате проблеми със съня, опитайте се да тренирате или потърсете професионална помощ, ако и упражненията не помагат.

Време за вас самите

Снимка 323342

Източник: iStock

Между приятели, семейство и работа, и в опити да направите всички щастливи може би пренебрегвате себе си. Отделете време да бъдете сами, правете нещо за вас самите, тъй като това помага да се справите с безпокойството и депресията.

Спрете мултитаскинга

Снимка 323343

Източник: iStock

Яденето на обяда, докато изпращате имейли, може да не изглежда прекалено опасно, но в действителност е - доказано е, че извършването на няколко неща едновременно прави хората по-стресирани. Вместо да се опитвате да свършите няколко, фокусирайте върху една задача и обърнете внимание какво се случва около вас.