Когато говорим за промени в начина на хранене, обикновено е в контекста на здравословни или спортни режими.

В контекста на увеличаващата се човешка популация на Земята, за която се очаква да наброява 10 милиарда през 2050 г., изхранването е просто величина, която неминуемо ще се промени на глобално ниво, твърдят специалистите.

Научна статия в Nature съобщава, че ако не променим хранителните си навици, замърсяването от производството на храна ще скочи с до 90% през следващите 20 години, а това е нещо, което световните организации не са в състояние да позволят.

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Замърсяването с микропластмаса е по-сериозно, отколкото мислехме

Плува в океана, лети във въздуха и пълзи по земята

Единственият полезен ход би бил масова и глобална промяна в "диетата" ни.

Както може да се очаква, необходимата промяна трябва да бъде към храна с растителен произход и драстично редуциране на консумацията на месо.

Перспективен в случая се очертава и пазарът на... насекомите като храна, който тепърва набира скорост в по-развитите западни държави.

Като част от промяната, всички заедно ще трябва да се помъчим да намалим хранителните си отпадъци с поне 50%.

Учени от Оксфорд, цитирани от британския The Guardian, отбелязват, че през последните години в много части на света - и на микро, и макро ниво, се предприемат действия към реални промени в диетата и начина, по който управляваме хранителните си ресурси.

Те подчертават, че за да постигнем устойчиви и осезаеми резултати, е необходима добре координирана и глобална инициатива.

Защо щурците са суперхрана

Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето