Учените установиха, че замърсяването с микропластмаса не е проблем само на морските екосистеми и хранителни вериги. То засяга и тези на сушата.

Изследването е проведено с помощта на комарите, чиито ларви обитават водна среда. Във водата са поставени частици микропластмаса, маркирани в флуоресцентно багрило, за да бъде възможно проследяването им в последствие.

Флуоресцентна микропластмаса в корема на комар

Източник: University of Reading

Флуоресцентна микропластмаса в корема на комар

Оказало се, че ларвите поглъщат тези частици заедно с водата, в която живеят, и не ги изхвърлят от телата си по време на тяхната метаморфоза във възрастни комари.

В същото време, тези насекоми служат за храна на различни сухоземни животни - птици, прилепи, жаби, които от своя страна също стават плячка на по-големи хищници.

Така микропластмасата се предава по хранителната верига и оказва вредното си влияние върху огромен брой животни, докато в крайна сметка не стигне и до нашата трапеза.

Снимка 380174

Източник: iStock

Има и други насекоми, които прекарват ларвния си период във водата, а след това излизат на сушата. Такива са водните кончета, например. Вероятно при тях се наблюдава същото явление, както при комарите.

Оказва се, че пластмасата замърсява всяко кътче от природата и света, в който живеем. Дори това да остава незабелязано на пръв поглед.

Мутирал ензим рециклира пластмаса

Мутирал ензим рециклира пластмаса

Важен научен пробив

Учените се надяват, че откритието им ще стимулира понижаването на употребата на пластмаса и стъпка по стъпка ще спрем да увреждаме околната си среда и своя дом - Земята.