Всички знаем колко полезни за здравето са зеленчуците, но има ли такъв, без който не можем?

Според много специалисти един от тези, който задължително трябва да присъстват в хранителния ни режим, е броколи.

Предимствата от консумацията на броколи започват от червата. След като несмилаемите фибри от броколи стигат до дебелото черво, чревните бактерии започват да се хранят с тях, като същевременно създават мастни киселини с къса верига.

Снимка 356432

Източник: iStock

Това, от своя страна, води до здрави чревни бактерии, отлично функциониране на червата и подобрена имунна система.

Като цялостен показател за организма, здравето на червата е много важно, тъй като има дълбоко влияние не само върху храносмилателната функция, но и върху настроението и дейността на мозъка. Здравето на червата влияе и на нашето тегло, и на потенциалната болка в ставите.

Според медицинското училище в Харвардския университет стомашното или чревното смущение на даден човек действително е причина за безпокойство, стрес или депресия, защото мозъкът и стомашно-чревната система са тясно свързани, разкрива Independent.

Снимка 356433

Източник: iStock

Колкото и да не ги предпочитаме, трябва да сме наясно, че когато ядем здравословни храни, като броколи, намаляваме риска от проблеми с психичното здраве. То има и многобройни други предимства, включително здраве за сърцето и очите, както и намаляване на холестерола.

Уверете се обаче, че готвите и консумирате броколи по най-ефикасния начин, за да се възползвате от всичките му предимства за организма. Това означава, че задължително трябва да избягвате пърженето на зеленчука.