Любителите на суши стават все повече, но, разбира се, не липсват и онези, според които да ядеш сурова риба не само, че не е вкусно, но не е и здравословно. 

Суши в три лесни стъпки

Суши в три лесни стъпки

Раз, два, три и готово

Няма да спорим с нито една от двете страни, все пак всичко е въпрос и на вкус. Но правилно приготвено, не би трябвало да имаме проблем със сушито - то може да бъде и много полезно, съчетано с режима ни на хранене. 

Снимка 351878

Източник: iStock

Достойнствата на авокадото

Достойнствата на авокадото

Здраве в зелена опаковка

Причината е в рибите, които се ползват в него. И сьомгата, и рибата тон са богатите на омега 3 мастни киселини. А като към тях се добави и авокадо, което е полезно за сърцето, здравословната картинка става още по-пълна. 

Снимка 352179

Източник: iStock

Храни, които горят мазнини

Храни, които горят мазнини

Ядем и слабеем

Но има друго суши - такова, което в състава си съдържа майонеза, крема сирене или е дори запържено. В подобни случаи мазнините и калориите се увеличават значително. Според CNN, едно рулце със скарида, темпура и пикантна майонеза може да съдържа повече от 500 калории и над 20 грама мазнини.  

Снимка 351882

Източник: iStock

Не трябва да прекаляваме и със соевия сос, защото една супена лъжица от него може да съдържа около 900 милиграма натрий - приблизително 40% от препоръчителната дневна доза. 

Снимка 352180

Източник: iStock

Разбира се, че и оризът е от значение - все пак е съществена част от сушито, а и в азиатската кухня, като цяло. В сушито той е лепкав, а това се дължи на захарта, солта и оцета, с които се приготвя. Това, от своя страна, е източник на рафинирани въглехидрати. 

Снимка 351884

Източник: iStock

Винаги може да поискаме от сервитьора сушито ни да бъде приготвено с кафяв ориз. И в този вариант ще има захар - просто защото такава е технологията на приготвяне, но кафявият ориз е много по-богат на фибри, които пък спомагат за понижаването на нивата на лошия холестерол.

Сашими

Източник: iStock

Сашими

Ключът към отслабването не се крие в ДНК-то

Ключът към отслабването не се крие в ДНК-то

Генотипът не играе роля при подбора на правилна диета

Ще завършим с това, че употребата на сурова морска храна не е препоръчителна за бременни и хора с нарушена имунна система. И, да, ако ще правим домашно суши, задължително е да споделим на продавача на риба, че имаме намерение да я ядем сурова. Той би трябвало да ни каже подходяща ли е тази, която продава, за подобна консумация.