Митът, че се слабее чрез гладуване, отдавна е развенчан. Физическата активност, съчетана с правилни хранителни навици, е ключът към така желаната фигура. А има някои храни, които са наистина добър съюзник в борбата с излишните мазнини в тялото.

Зелено и полезно

Всички зеленолистни зеленчуци, начело с къдравото зеле (кейл), са враг на мазнините. Кейлът, в частност, потиска апетита и помага за извеждането на токсините от тялото. Съдържащите се в него и в другите зеленчуци от това семейство фибри регулират храносмилателната система.

А когато организмът ни е детоксикиран, желанието за вредни и сладки храни намалява. Добър избор са и броколите. В тях се съдържа фитонутриентът сулфорафан, който стимулира ензима, отговорен за изгарянето на мастните клетки.

Снимка 340764

Източник: iStock

Мултифункционално

Въпреки че самото то е доста мазно, всъщност авокадото е достоен борец срещу мазнините. То изключва хормоните, които отговарят за складирането на мазнини, забързва метаболизма и пази клетките от свободни радикали.

Как да нарежем авокадо за няколко секунди

Как да нарежем авокадо за няколко секунди

Нова джаджа улеснява процеса и предотвратява нараняванията

Супер ефект

Чията е една от суперхраните, придобила широка популярност в последните години. Освен че е хранителна със своите омега-3 мастни киселини, белтъчини и фибри, тя има свойството да подпомага метаболизма.

Чията съдържа в себе си и хормона глюкагон, който е един от отговорниците за горенето на мазнини. Когато семената се накиснат и увеличат обема си, те не просто засищат повече, но и концентрацията на тази хормон се увеличава. Така се получава ефект 2 в 1.

Снимка 340769

Източник: iStock

Вкусно и полезно

Кокосовото мляко е една от алтернативите, ако имаме непоносимост към лактоза. Но течността от черупката на екзотичното дърво има много повече свойства и ползи.

Маслото от кокос е полезно не само за кожата, но и за организма. То съдържа триглицериди, които тялото предпочита да изгаря на момента, вместо да складира. Освен това, ако заменим зехтина с кокосово масло, след няколко месеца мазнините в областта на корема ще бъдат значително по-малко.

Да се заложим на червено

Доматите са не само вкусни, но и полезни. Вече са и достъпни целогодишно. Те регулират водния баланс в организма и метаболизма.

Снимка 340770

Източник: iStock

Лютите червени чушки също са добър избор в борбата с мазнините. Те забързват обмяната на веществата за следващите три часа след консумация и така горим много повече. Активното вещество в тях капсаицин е главните виновник за тези ползи, пише Daily Star.