Сьомгата е една от най-популярните риби за готвене и консумация с причина: съчетава се добре с много други храни, има приятен, ненатрапчив вкус и се отличава с топяща се в устата текстура, стига обаче да е добре сготвена. И въпреки че може и да ни се струва като лесна задача, в приготвянето ѝ също има тънкости, за да се получи възможно най-вкусна.

Простият метод, с който живакът може да бъде премахнат от консервите риба тон

Простият метод, с който живакът може да бъде премахнат от консервите риба тон

Ново откритие на шведски учени

Коя е най-често допусканата грешка при готвенето на сьомга

Изненадани или не, най-често допусканата грешка, всъщност е изсушаването на сьомгата, което се получава, когато я готвим на прекалено висока температура. Но в зависимост от вида сьомга, който приготвяме, са ѝ нужни не повече от 49°C и 53°C.

Въпреки че тези градуси може и да ни се струват като рисков съвет за готвенето на риба от съображения за безопасност при консумацията ѝ, в действителност не е необходимо да я подлагаме на високи температури. Достатъчно е преди това да сме я замразили, за да сме спокойни, че по нея няма потенциални паразити.

Снимка 728316

Източник: iStock

Коя е правилната температура за готвене на сьомга

Сьомгата е най-вкусна средно изпечена. Така ще остане крехка и ще запази топящата се в устата текстура, без да се изсушава. Средно изпечена означава, че температурата, на която е добре да я готвим, е 51°C - по-малко в сравнение с меса като говеждо, свинско или агнешко.

И това е така, защото протеините и колагенът в рибата са по-различни от тези в месото. Протеините в сьомгата започват да се изсушават на по-ниска температура. Всъщност, повечето риби имат по-деликатна протеинова структура с по-малко мазнини и съединителна тъкан от месото. И тъй като рибата изсъхва на около 60 градуса, е препоръчително да я готвим на по-малко.

3 рецепти за рибена супа, които да опитаме това лято

3 рецепти за рибена супа, които да опитаме това лято

От Гърция през Сицилия до Дунава

И още един съвет

След като сме сготвили сьомгата, е препоръчително да не бързаме да я вадим от фурната, премахваме от скарата или тигана. Независимо от начина, по който я приготвяме, е добре е да я оставим да си почине за минута или две, за да може остатъчната топлина да се разпредели в месото и да сервираме равномерно топла сьомга, пише Food & Wine.