Пиенето на вода е ключова част от живота. Най-очевидното и изпитано на собствен гръб доказателство е, че организмът ни не може да функционира, ако не го снабдяваме с необходимото количество течности. 

Да пием ли кафе преди тренировка

Да пием ли кафе преди тренировка

И защо някои от нас се разтреперват от едно еспресо

А когато към ежедневното си натоварване прибавим и тренировка, то трябва да увеличим приема на вода. Има спорове дали е добре, докато тренираме, да пием вода, но от Bright Side са събрали и обобщили всичко, което се случва на тялото ни, ако не го правим. 

Колко точно е полезна водата

Колко точно е полезна водата

Защо пиенето на вода е първа човешка нужда

Апетитът нараства

Снимка 353748

Източник: iStock

Ако не пием достатъчно вода по време на тренировка, то след като приключим най-често се чувстваме гладни. В повечето случаи изобщо не сме - организмът просто бърка жаждата с глад. 

Увеличава се сърдечното натоварване

Снимка 353750

Източник: iStock

Когато не приемаме необходимото за тялото количество течности, кръвта ни се сгъстява, а кръвоносните съдове се свиват. В резултат сърдечната дейност се увеличава многократно. Подобен нежелан ефект може да ни сполети, дори да сме в добра физическа форма и да тренираме редовно. Ето защо е важно да се хидратираме. 

Болка

За повечето трениращи няма нищо по-хубаво от мускулната треска. Най-често причината се крие в това, че тя е показател за добра тренировка. Когато не пием достатъчно вода, докато тренираме, тази болка може да продължи по-дълго от обикновено. 

Снимка 353745

Източник: iStock

Тези микротравми отшумяват, когато мускулните влакна получат достатъчно протеини и въглехидрати. Но процесът се нуждае и от вода, която в повечето случаи забравяме. 

Токсините

По време на тренировка изкарваме много токсини от тялото си чрез потта. Ако не сме достатъчно хидратирани, потенето няма да бъде обилно, което ще означава, че ще изхвърлим и по-малко количество токсини от организма си.

Снимка 353738

Източник: iStock

Как да изчислим колко вода трябва да пием

Как да изчислим колко вода трябва да пием

Трябва да пием, но не да се наливаме

При недостатъчна хидратация тялото се опитва да съхрани останалата вода, в следствие на което се появяват тъмни кръгове под очите. Според Bright Side, добре е да пием по около 250 мл вода на 15-20 минути, в зависимост от интензивността на тренировката.