На пръв поглед, кафето е перфектната напитка преди тренировка - повишава концентрацията, дава усещане за повече енергия и издръжливост, а и кофеинът се съдържа в изобилие в почти всички прахообразни фитнес буустъри.

Задължителни хранителни добавки за всеки фитнес любител

Задължителни хранителни добавки за всеки фитнес любител

Как по-бързо да се сбогуваме с коледните коремчета

Но какво правим, ако сме от онези хора, които се разтреперват от по-силно еспресо, завива им се свят и дори омекват? И защо, от време на време, кофеиновите буустъри изглежда работят против някои от нас, като понякога дори предизвикват неприятни усещания по време на тренировка?

Истината се крие в гените на всеки човек, показва наскоро провело се изследване на Американската спортна асоциация.

Всеки човек е наследил различни гени, които предопределят как тялото му реагира на храни и напитки. Генът, който отговаря за метаболизма на кофеин в тялото, се нарича CYP1A2. Различните му вариации в нашето ДНК рефлектират върху скоростта, с която тялото обработва и изхвърля стимуланта.

Изчислено е, че около 50% от глобалното население носи "бавен" ген, който задържа кофеина в тялото за по-дълго и причинява споменатите вече неразположения. Това е причината и някои от нас да реагират зле на кофеинови буустъри.

Единственият начин, носещите "бавен" ген да се възползват от позитивните ефекти на кафето преди тренировка, е, ако изпият съвсем малко количество несилно кафе и пият много вода по време на упражненията.

Но дори и в тези ситуации е възможно повишението в енергията и издръжливостта да са с до 10% по-ниски, отколкото при хора, които метаболизират кофеин по-бързо.