Сънят е здраве, сънят ни прави бодри, щастливи, енергични и красиви. Задължително трябва да си набавяме необходимото количество съня, всяка нощ и по едно и също време.

Знаем, че трябва да спим минимум шест и максимум осем часа. Знаем и какви са последствията от недоспиването, защото със сигурност сме ги усетили на гърба си в един или друг момент, било заради курсова работа, стрес в офиса или пък нова тръпка.

Но замисляли ли сме се дали може да спим прекалено много и до какво ще доведе това? Е, ако ние не сме, то много учени са. И ни дават готови резултати, които, честно казано, звучат доста стряскащо. И превръщат максимата за съня и здравето в доста условна.

 

Не, ако принципно спим по повече от осем часа, не само вероятни сме жестоки късметлии, че имаме тази възможност, но и сме застрашени от редица неприятни последствия. 

Най-често състоянието, в което прекаляваме със съня, се свързва или с депресия (когато нямаме желание за нищо друго), или с нисък социално икономически статус (безработни сме и няма какво друго да правим). Освен че двете сами по себе си са доста неприятни, опитите да смекчим положението, като си проспим деня само влошават положението

Ако безсънието е дефинирано като инсомния, то с термина хиперсомния се обозначава прекомерният сън (над девет часа), комбиниран с умора и отпадналост през целия ден.

 

Да спим повече от осем часа е по-вредно от това да спим по-малко от шест на вечер. А вредата се изразява в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, които в някои случаи могат да доведат и до фатален край.

Така например девет часа сън увеличават риска от по-ранна смъртност с 14%, а десет часа в леглото - с цели 30%. Освен това, прекалено малкото или прекалено многото сън повишават риска от развитието на диабет.

Ако спим много всяка нощ, има и около 20% по-голям шанс да надебелеем в следващите няколко години. Ако пък нямаме тази възможност и това желание, със сигурност сме забелязали, че още час-два в повече през уикенда ни гарантират главоболие през целия ден. Ако пък поспиването си ни е навик, то тогава и болките стават хронични, пише Web MD.

Трудното ставане, dysania и проблемите със съня и едно състояние

Болни ли сме, ако ставаме трудно сутрин

Неволите в началото на деня и какво ги предизвиква

Затова не бива да забравяме, че не количеството, а качеството на съня е по-важно