Има два типа хора сутрин - тези, които скачат от леглото като пружина и посрещат с усмивка новия ден, и едни други рошави същества, които трудно отварят първо едното, а след това другото око, но мозъчната дейност започва дълго след тези мъчителни действия.

Сутрините наистина са кошмар за някои. И ако просто обичаме да се шегуваме, че хубавите неща стават бавно, то май е време да се замислим дали това бавно ставане не е породено от нещо повече от чист мързел.

Снимка 334201

Източник: iStock

Трудното събуждане сутрин всъщност е дефинирано като разтройство, което все още няма превод на български - dysania. Това е състояние, което се различава от мързела, и се характеризира с невъзможност да започнем нормално деня си.

За заместител на чуждия термин приемаме клиноманията - натрапчиво желание да останем в леглото цял ден. И така, ако не ни се налага да ходим на работа, може цял ден да се излежаваме и да ни става лошо само при идеята, че трябва да напуснем покоите си.

Снимка 386335

Източник: iStock

Това състояние само по себе си не може да се определи като болест, но е един от основните признаци на депресия или хронична умора. А те се нуждаят от по-сериозно внимание и вземане на необходимите мерки навреме, защото водят след себе си и физически последствия, напомня Daily Mail.

Връзката между съня и забременяването

Връзката между съня и забременяването

Според ново изследване

Какво можем да направим за себе си? Простите правила за добър сън важат и тук - лягане в едно и също време, без телефони и преди сън, правилна температура и малко светлина в стаята и т.н.