Салатата вероятно е неизменна част от вечерята ни, сигурно посягаме към нея и на обед, особено ако се опитваме да се храним здравословно. А какво ще кажем за една салата на закуска?

Зеленчуците за начало на деня не са толкова необичайно явление в Турция и Израел, а идеята печели все повече последователи по целия свят. Кафето и зърнената закуска може да ни се виждат традиционен старт на деня, но една салата може да ни даде много повече, при това без угризения за излишни калории.

Много ползи, без вреди

Ако предпочетем салатата за наша закуска, ще имаме достатъчно енергия за по-добро здраве и настроение и по-голяма продуктивност през работния ден.

Тежката, сладка и високовъглехидратна закуска затормозява функциите на организма ни и той хаби повече сили за преработването на първото хранене за деня. Затова и може да се чувстваме уморени и отпаднали още преди обед, въпреки че не сме останали гладни.

Снимка 400650

Източник: iStock

Яйцата, пълнозърнестите храни и зеленчуците пък осигуряват много повече полезни вещества, за разлика от нежеланите въглехидрати. Така всичко прието се преобразува в енергия, която имаме свободата да използваме пълноценно.

Зеленчуците стабилизират и нивата на кръвна захар, карат ни да се чувстваме по-сити по-дълго, а и подпомагат възможността да се концентрираме. Протеинът и фибрите в тях са наистина полезни и не бива да се лишаваме от тях нито за ден. А ако си ги набавим още в началото на деня, още по-добре.

Каква салата

Зелената салата съдържа фолиева киселина и витамин B12, които освен за здравето, ще се погрижат и за доброто ни настроение и перфектното представяне на мозъка през деня. 

В ярко оцветените зеленчуци (домати например), които имат висока хранителна плътност, се съдържат редица витамини и минерали, необходими ни, за да се справяме със стресовите ситуации, без да стигаме до момент на рухване.

Снимка 400649

Източник: iStock

Какво да добавим

Салата може да бъде изцяло по наш вкус. Препоръчително е да е без тежък дресинг, защото той разваля концепцията за здравословна закуска. Но пък комбинация от семена, яйца или малко кисело мляко ще допринесат за положителния ефект от зеленчуковата закуска.

Полезните вещества в салатите са мастноразтворими, затова се нуждаем от някакъв вид мазнина, за да могат да се усвоят по най-добрия начин. Затова не бива да забравяме и подценяваме зехтина като задължителна съставка във всеки зеленчуков микс.

И един бонус

Според специалисти по здравословното хранене, салата е подходяща закуска и след тежка вечер, в която алкохолът ни е дошъл в повече. Да, сигурно ще си кажем, че не може да се мери с бирата, шкембе чорбата и зелевия сок, но какво ни пречи да опитаме?

Зеленчуците са много по-добър вариант от мазното похапване, смятат същите тези учени. То трябва да бъде преди да посегнем към чашката, за да има някакъв ефект.

Снимка 400703

Източник: iStock

А причината да предпочетем салатата за закуска след тежка нощ е проста - алкохолът уврежда стомашната лигавица и забавя храносмилането. Мазната храна може единствено да усложни ситуацията. Ние пък се нуждаем от компенсиране на загубените хранителни вещества, което ще стане най-лесно с помощта на зеленчуците, пише Huffington Post.

Салата ни набавя необходимото количество антиоксиданти, а и има теория, че махмурлукът в известна степен се дължи и на липсата на достатъчно бета-каротин в организма. Така че, отваряме очи и започваме да хрупаме моркови.

Ензими, съдържащи се в аспержите пък, имат свойството да неутрализират забавянето на метаболизма, причинено от алкохола. Те също така действат детоксикиращо и минимизират негативните последствия от препиването.

Кои зеленчуци и плодове да не белим

Кои зеленчуци и плодове да не белим

5 кори, които да не махаме преди ядене

Зеленчуците, които са с високо съдържание на вода, като краставиците, също са страхотен избор, защото алкохолът ни дехидратира сериозно.