Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава и до момента еднозначен отговор липсва.

Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.

Въпреки че и двете страни могат да извадят сериозни аргументи, за да защитят позицията си, наскоро попаднахме на проучване, което заема трета гледна точка. Тя е обвързана с ефекта на маслеността на млякото върху стареенето на клетките.

То е дело на екип от университет в Юта, САЩ, а резултатите от него сочат, че с всеки процент масленост на прясното мляко расте и скоростта, с която клетките ни остаряват.

Снимка 461988

Източник: iStock

В изследването са взели участие над 5000 души, които редовно консумират мляко с различна масленост.

Учените са забелязали "стряскащи разлики" в краищата на хромозомите, които се считат като лакмус за коефициента на стареене на клетките.

Прясното мляко - да пием или не

Прясното мляко - да пием или не

Как влияе на здравето на костите

Всеки процент масленост води до значително по-къси краища, сочат резултатите, като при консумиращите високомаслено мляко тази разлика се равнява на около 4.5 години биологично стареене.

Снимка 461987

Източник: iStock

Съветът на учените е да избягваме мляко с масленост от над един процент и да залагаме на обезмаслени млека, ако нямаме желание да прекратяваме приема си на мляко изцяло.