Фенове изпаднаха в паника след новината за промяната на оригиналната рецепта на продукта. На официалната страница на Центъра за защита на потребителите в Хамбург беше посочено, че Ferrero тайно решава да смени формула за приготвянето на шоколада, а причините все още остават неясни.

По-малко какао, повече мляко на прах

Промените в рецептата са свързани със съдържанието на съставките. Бурканче Nutella вече ще съдържа 56.3% процента захар, вместо досегашните 55.9. Увеличава се и количеството на обезмасленото мляко на прах на 8.7%, което се предполага, че ще бъде за сметка на какаото. Точното му съдържание и това на редица други продукти не се уточнява на етикета на продукта. Вследствие на новата рецепта, цветът на лешниковия нуга крем е станал по-светъл.

Реакцията на потребителите

Много от почитателите на шоколада изразиха своето разочарование и недоволство към производителите на течния шоколад. В социалните мрежи се появиха публикации на хора, които споделяха, че любимият шоколад никога повече няма да бъде същият. Някои дори се опитаха да бойкотират производството по новата рецепта.

В социалната мрежа Twitter се появиха хаштаг #boycottNutella, където освен критични публикации към новия продукт и компанията производител, потребители предлагаха и различни заместители на шоколада.

Не липсваха и предположения, че промените са свързани с увеличаването на състава на продукти, които са по евтини на пазара.

Прекомерното количество захар в течния шоколад

От Центъра за защита на потребителите в Хамбург посочиха, че ще вземат мерки, свързани с храните, заради увеличаването на броя на хората с наднормено тегло. Вместо да обърне внимание на световния проблем със затлъстяването, Ferrero повишава количеството захар в шоколада, което е в разрез със здравната политика на редица правителства. Много държави по света изразиха своето искрено недоволство към дейността на производителите.

Снимка 322983

Източник: vzhh.de

От компанията Ferrero не проявиха отношение към здравния проблем. Те обявиха единствено, че промените в състава са незначителни и няма да повлияят на вкуса и качеството на техния продукт. Уточниха още, че съдържанието на лешници, какао и палмово масло остава непроменено, не са добавени и изкуствени оцветители или консерванти. Цената на течния шоколад също няма да подлежи на корекция.