Фенове изпаднаха в паника след новината за промяната на оригиналната рецепта на продукта. На официалната страница на Центъра за защита на потребителите в Хамбург беше посочено, че Ferrero тайно решава да смени формула за приготвянето на шоколада, а причините все още остават неясни.
По-малко какао, повече мляко на прах
Промените в рецептата са свързани със съдържанието на съставките. Бурканче Nutella вече ще съдържа 56.3% процента захар, вместо досегашните 55.9. Увеличава се и количеството на обезмасленото мляко на прах на 8.7%, което се предполага, че ще бъде за сметка на какаото. Точното му съдържание и това на редица други продукти не се уточнява на етикета на продукта. Вследствие на новата рецепта, цветът на лешниковия нуга крем е станал по-светъл.
The beloved chocolate and hazelnut spread has a new recipe. @NutellaGlobal #NutellaGate https://t.co/cbknBZaVKd pic.twitter.com/qRxr4JUeDb
— Globalnews.ca (@globalnews) November 8, 2017
Реакцията на потребителите
Много от почитателите на шоколада изразиха своето разочарование и недоволство към производителите на течния шоколад. В социалните мрежи се появиха публикации на хора, които споделяха, че любимият шоколад никога повече няма да бъде същият. Някои дори се опитаха да бойкотират производството по новата рецепта.
В социалната мрежа Twitter се появиха хаштаг #boycottNutella, където освен критични публикации към новия продукт и компанията производител, потребители предлагаха и различни заместители на шоколада.
Не липсваха и предположения, че промените са свързани с увеличаването на състава на продукти, които са по евтини на пазара.
Прекомерното количество захар в течния шоколад
От Центъра за защита на потребителите в Хамбург посочиха, че ще вземат мерки, свързани с храните, заради увеличаването на броя на хората с наднормено тегло. Вместо да обърне внимание на световния проблем със затлъстяването, Ferrero повишава количеството захар в шоколада, което е в разрез със здравната политика на редица правителства. Много държави по света изразиха своето искрено недоволство към дейността на производителите.
Източник: vzhh.de
От компанията Ferrero не проявиха отношение към здравния проблем. Те обявиха единствено, че промените в състава са незначителни и няма да повлияят на вкуса и качеството на техния продукт. Уточниха още, че съдържанието на лешници, какао и палмово масло остава непроменено, не са добавени и изкуствени оцветители или консерванти. Цената на течния шоколад също няма да подлежи на корекция.
svilen-mollov-PjESwogy
на 10.11.2017 в 19:43:01 #1https://static6.businessinsider.com/image/58a36d06dd08956f298b4589/this-graphic-showing-whats-actually-inside-nutella-may-make-you-rethink-nutrition-labels.jpg