Акнето е сериозен проблем, за който се говори много. Всяка година на пазара излизат нови козметични продукти, който все се опитват да го преборят - някои почти успешно, други не чак толкова. Именно заради това хората поглеждат и към алтернативните начини за справяне с проблема.

Кокосово масло вместо паста за зъби

Кокосово масло вместо паста за зъби

Нещо, което задължително трябва да се пробва

Един такъв начин е третирането на кожата с кокосово масло. То е добре известно с редицата си полезни приложения, като преди няколко дни ви показахме и как с него може да си направим шампоан. 

Как сами да си направим шампоан

Как сами да си направим шампоан

Био решение за различни видове коса

А причината да го използваме като оръжие срещу акнето е, че кокосовото масло има противовъзпалително и антимикробно действие срещу бактериите, които участват в развитието на акнето. Овлажнява и сухата кожа, което го прави предпочитан продукт през зимните месеци. 

Снимка 341351

Източник: iStock

Кокосовото масло обаче има и своя минус по отношение на акнето. И той е, че е комедоногенно, което ще рече, че има по-големи молекули, запушващи порите - недостатък, който разкриват дерматолози пред Women's Health.

А най-честият причинител на акне са запушените пори и последващото възпаление. В такъв случай кокосовото масло не само, че може да не ни помогне, но и да влоши нещата. 

Когато и на дерматолозите им се наложи да се справят с акнето

Когато и на дерматолозите им се наложи да се справят с акнето

Четири от триковете на специалистите

Това обаче не означава да не се възползваме от предимствата му. Пред списанието дерматолозите споделят, че може да използваме кокосовото масло за премахване на грим или за семпло почистване на лицето. Много важно обаче е след това да третираме кожата с друг продукт (например мицеларна вода), за да премахнем следите от маслото и да предотвратим запушването на порите.