Кокосовото масло е една от най-популярните съставки сред хората, които искат да живеят природосъобразно, тъй като има повече ползи за тялото, отколкото бихме могли да изброим в една статия.

Освен че е една от най-здравословните растителни мазнини, кокосовото масло може да се използва при изгаряния, хормонални дисбаланси, кожни заболявания, гъбични инфекции, но не на последно място и като заместител на съвременните пасти за зъби.

Кокосовото масло има свойството да действа противовъзпалително в устната кухина, като неутрализира плаката и бактериите не по-малко ефективно от някои скъпи пасти. Мазнините в него имат способността буквално да извличат частиците, които причиняват кариес, без да е нужно да търкате усилено с четка, за да ги премахнете.

Снимка 332352

Източник: iStock

Чистото кокосово масло също така не съдържа химически добавки или флуорид, които могат да са токсични и опасни за организма. Едно бурканче от 200 мл кокосово масло може да ви стигне за повече време, отколкото пет нормални тубички паста за зъби, което го прави и по-икономичен и изгоден вариант.

Освен това то не влияе на вкусовите рецептори в устата, както традиционните пасти и дори стимулира натуралното овлажняване на лигавиците.

Можете да ползвате кокосовото масло в необработена форма, като просто загребвате малко количество с четката си. За онези от вас, които искат да изпробват нещо по-интересно, ето и примерна рецепта, по която да забъркате сами кокосова паста:

½ чаена чаша кокосово масло
2-3 с. л. сода бикарбонат
15-20 капки масло от канела, мента или друго по ваш избор
2 малки пакетчета стевия на прах