Понякога дори дерматолозите се изправят пред проблемно акне, което се оказва истински препъни камък за професионалните им познания. И въпреки че боравят и изписват много медикаменти, с които страдащите от този проблем да го третират, кожните специалисти са открили и няколко алтернативни начина за справяне с пъпките.

4 ефективни биооръжия срещу акне

4 ефективни биооръжия срещу акне

Как природата лекува по-добре от всяко индустриално мазило

Оказва се, че едни от най-добрите акне-бойци са в... кухнята.

Мед

Снимка 318436

Източник: iStock

Заради антимикробните му свойства, медът може да бъде използван като маска за лице или да бъде нанесен върху друга определена проблемна зона. Важно е преди процедурата лицето да бъде измито и добре подсушено. Така кожата ще бъде хидратирана.

Лед

Снимка 318437

Източник: iStock

За бързо действие и ефект опитайте да приложите кубче лед директно върху пъпката за не повече от минута. Това ще ограничи притока на кръв и ще се намали зачервяването и подуването.

Чай от мента

Снимка 318438

Източник: iStock

Към сутрешната закуска добавете чаша чай от мента. Доста лесно и приятно решение на проблема. Изследване в дерматологична болница в Чикаго е показало, че пиенето на две чаши дневно помага при борбата с хормоналното акне.

Покрийте с лепенка

Независимо дали използвате мед, или някой друг медикамент, добре е след, като ги нанесете върху проблемната зона, да сложите отгоре лепенка. Освен че ще подпомогне и действието на мазилото, тя ще предотврати и разнасянето му по дрехите и чаршафите.