Ясно е, че не можем да продължаваме да наливаме милиарди тонове вода за отглеждането на храни, които тровят телата ни и Земята с пестициди и химикали, и за които плащаме неразумни суми в магазина, защото някои от уж тях са "био".

В днешно време изглежда, че истинското "био" - за нас и за планетата, се намира под повърхността на океаните.

Водораслите са храна, която съставя повече от 10% от храната на държава като Япония, и набира все повече популярност сред здравословно-хранещите се хора по целия свят.

Ядливите подводни видове съдържат впечатляващи количества йод, който е от ключово значение за функционирането на щитовидната жлеза. Те са изключително богати и на желязо, витамини С, К и В12, съдържат голямо количество разтворими и неразтворими фибри, и протеини.

Салата от ламинария - вид ядливи водорасли.

Източник: iStock

Салата от ламинария - вид ядливи водорасли.

Учените в областта са открили, че водораслите действат като "пребиотик" в стомаха - иначе казано, хранят бактериалната микрофлора на червата ни.

Но най-интересното свойство на водораслите е, че действат като мехлем за стените и вътрешното покритие на хранителния ни тракт, пише Guardian.

Алгинатът, едно от основните вещества в кафявите водорасли, укрепва вътрешността на червата и забавя храносмилането по начин, който позволява усвояването на повече вещества от поетата храна.

Ферма за водорасли.

Източник: iStock

Ферма за водорасли.

Водораслите са и благодат за природата, а екосистемата ни би спечелила много, ако започнем да ги отглеждаме като масова храна.

Те растат от 30 до 60 пъти по-бързо от популярните растителни храни, борят се с окисляването на океанските води и изсмукват големи количества въглероден диоксид от атмосферата.

Започваме да харесваме водораслите и без да са увити около хапка ориз и сьомга.