Астрономическото лято настъпва и, ако сега сме решили да свалим малко килограми за топлите месеци, малко сме закъснели. Това обаче не е причина да посягаме към мазни и нездравословни храни - все още може да направим нещо са себе си това лято, дори то да се изразява в това да ограничим безполезни и суперкалорични храни.

Ето някои, които да изхвърлим от диетата си това лято.

Чипс и други пакетирани снаксове

Снимка 328527

Източник: iStock

Чипсът няма общо с домашни пържени картофки (не че те са особено полезни). Готовите пакетирани храни обаче съдържат обилно количество сол, захари и консерванти - все съставки, които не искаме в тялото си.

Лучени кръгчета и други панирани зеленчуци

Зеленчуците са полезни - факт. Не и в този си вид, когато биват потапяни в брашно (въглехидтрати!) и пържени в сгорещена мазнина (мазнини!). Получаваме ударна доза калории и нула витамини.

Салати с майонеза

Снимка 330359

Източник: iStock

Майонезените сосове са вкусни, а понякога могат да минат и за полезни (като домашното айоли, в което съчетаваме жълтъци и зехтин с чесън). Когато хапваме навън обаче, процентът да попаднем на майонезен сос, направен от прахчета и консерванти, е много голям. Да не забравяме и възможността за салмонела, която се развива от високите температури.

Ледени коктейли

Снимка 427479

Източник: iStock

Instagram фийдът ни през лятото не може да мине без тях, но никой не казва и "мръсната им тайна" - захар!

Миди

Както казва Антъни Бурдейн, миди се ядат само ако си видял кога са ги хванали или ако познаваш готвача. В останалите случаи рискът от натравяне не е никак малък.

Снимка 430049

Източник: iStock

Домашна лимонада

Снимка 430048

Източник: iStock

Имаме предвид не тази, която сами си правим, а "домашната" лимонада в хипстър заведенията. Освен лимон, в нея има и обилно количество захар.