Само споменаването на телесни мазнини ни кара да потреперим от ужас. От години слушаме, че диетата с високо съдържание на мазнини увеличава нивата на холестерола, запушва артериите ни кара да страдаме от сърдечносъдови проблеми, включително риск от сърдечен удар.

От друга страна обаче все по-често се говори за "здравословни мазнини", които събудиха нашата страст към авокадото, зехтина или сьомгата. Факт е, че мазнините не са толкова ужасни и че дори биха могли да бъдат необходими.

Университетът McMaster в Онтарио се посвещава на този проблем в продължение на почти 10 години, като анализира данните на 135 000 души от 18 различни страни, за да изследва честотата на храненето при сърдечносъдовите заболявания на участниците в проучването.

Мазнините и рискът от инфаркт

Според изследването диетата с ниско съдържание на мазнини може да ни убие. Тази идея противоречи на класическото схващане за рисковете от инфаркт, свързани с тях.

Снимка 340698

Източник: iStock

Според получените резултати е по-опасно да заменим мазнините с въглехидрати, отколкото да ги консумираме в чист вид.

Вярно е, че всички мазнини не са еднакви. Има наситени, ненаситени, полиненаситени (като тези на соевите и царевичните масла) и не всички имат еднакви ползи, затова трябва да се внимава.

Мазнините, от които се нуждаем

Установява се, че е важно не какъв вид мазнини приемаме, а начинът, по който ги приемаме. Много ясен пример за това дават омега 3 и омега 6 мастните киселини, които тялото ни не може да произведе само и трябва да набавим чрез храната. В случая на омега 3, можем да го направим здравословно, например като ядем синя (мазна) риба.

Но при омега 6, които се съдържат най-често в масла от растителен произход, като слънчоглед, соя, сусам и царевица, е по-сложно. Трябва да се опитваме да си набавим тези мазнини от пъвроизточника по полезен начин, а не като консумираме преработени продукти, където те се превръщат в много по-малко здравословни, пишат от Hola.

Снимка 331248

Източник: iStock

Това включва например консумацията на риба тон, сьомга, ядки, бобови растения, семена от лен, като трябва да намалим приема на растителни масла и добавки, като маргарин и майонеза. 

Друг пример за полезни мазнини са тези на млечните продукти и яйцата, които нямат отрицателно въздействие върху здравето на сърдечносъдовата система. Това не означава, че да ядем мазнини без контрол, но можем да ги включим без притеснение в разнообразна и здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци и бобови растения.