Всеизвестно е, че добрият сън през нощта е полезен за здравето. Препоръчват се и дремки през деня за не повече от 20 минути. Но възможно ли е и за съня да важи правилото, че дозата прави отровата?

Установена е връзка между прекомерния сън и редица болестни състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Но трябва да се има предвид, че самите заболявания може да водят до твърде много сън, а не обратното.

Снимка 419901

Източник: iStock

Така за депресията е характерно, че страдащите от нея могат да спят необичайно много. Ниският социално-икономически статус също е свързан с много сън, но от друга страна и с по-ограничен достъп до здравеопазване и влошено здраве.

Специалистите са на мнение, че здравословният сън трае между седем и девет часа на нощ.

Съществуват някои състояния като хиперсомнията и сънната апнея, които се считат за нарушения в съня, и хората, които страдат от тях, чувстват умора непрекъснато и спят необичайно дълго.

Открита е и връзка между твърде многото или твърде малкото сън и диабета, както и затлъстяването.

Снимка 419902

Източник: iStock

При хората, които са податливи на главоболие, дългият сън може да го провокира.

Дългото време, прекарано в легнало положение, може да влоши болките в гърба и кръста.

Ако спим повече от девет часа на нощ, може би е добра идея да потърсим причината за това и да се консултираме с лекар, тъй като прекомерният сън може да се окаже индикатор за скрито заболяване.