Ако сме влезли в спортен режим за лятото, нищо чудно и да сме се пресилили с тренировките, а в резултат цялото тяло да ни боли. Непостоянството води до мускулна треска. За някои обаче тя е основен показател, че сме тренирали здраво.

Къде е истината

Американският лекар д-р Раян Лигор, цитиран от Time, е категоричен, че мускулната треска не е толкова голямо зло, колкото изглежда, когато попаднем в нейния плен. Болката е неизбежна в началото на тренировъчен режим или промени в него с цел по-голяма интензивност.

Снимка 351636

Източник: iStock

Но вместо мускулната треска да ни отказва, трябва да бъдем мотивирани да я преборим с по-чести тренировки.

И все пак, не трябва да подценяваме болката. Добре е да й обърнем по-сериозно внимание, ако забележим някои от тези признаци.

Тук да, там не

Мускулната треска е свързана с пропорционална болка. Все пак, не тренираме само една ръка или единия крак. Ако единият крайник ни боли повече от другия, това може да е знак, че имаме разкъсано сухожилие или друго нараняване.

Снимка 351627

Източник: iStock

Време е

Болката в мускулите от тренировки се проявява между 24 и 36 часа след натоварването. Ако продължи повече от три дни, може да имаме повод за притеснение. В този случай е добре да се консултираме с лекар.

Червена лампа

Много важен знак, че май не просто сме се претоварили в залата, е цветът на урината. Ако ден-два след тренировка тя стане по-тъмна и това е съчетано с мускулна треска, отново трябва да обърнем внимание на здравето си.

Снимка 351638

Източник: iStock

Има вероятност да сме развили рабдомиолиза. Това е животозастрашаващо състояние, свързано с разпад на мускулната тъкан и отделяне в организма на големи количества белтък в кръвта.

Какво провокира мускулните крампи

Какво провокира мускулните крампи

И какво е решението

А за да избегнем онази, безобидната мускулна треска, може да следваме няколко правила - да пием повече вода, да ядем храни, богати на въглехидрати и белтъчини след тренировка, и, разбира се, да спортуваме разнообразно.