В много случаи крампите (схващането на мускулите) са причинени не само от контузия, но и от стареене, интензивни упражнения, лекарства за холестерол (статини) или за високо кръвно налягане (диуретици), дехидратация и чернодробно заболяване.

В различни части на тялото те провокират внезапно съкращаване на мускулите и спазми, които обикновено са много болезнени.

Краката

Крампите на краката не се случват само на спортистите, а засягат и хора, които водят до по-заседнал начин на живот. Повечето от нас ги получаваме, когато бездействаме прекалено дълго време, или дори през нощта - докато спим.

Редовните упражнения за разтягане, особено на мускулите на прасеца, при който обикновено се получават проблемите, също могат да помогнат за предотвратяване на крампите.

Снимка 350357

Източник: iStock

Менструални крампи

Другият обичаен тип крампи са менструалните, известни също като периодични болки. Дисменореята е официалният термин за менструалните спазми. Причиняват се при свиване на мускулната стена на матката, провокираща натиск върху кръвоносните съдове, което прекъсва доставката на кислород за утробата.

Дисменореята варира от жена на жена. По принцип се проявява като болезнено усещане в долната част на корема, долната част на гърба и бедрата. За някои може да се развие като непостоянни болки, но за други се чувства като тежък и непрекъснат спазъм.

Снимка 350355

Източник: iStock

Въпреки голямата липса на познания за болките по време на цикъл, има много изследвания, както посочва Independent, които се занимават с проблема, засягащ повече от половината население.

През 2016 г. учените откриват, че менструацията може да причини на жените толкова болка, колкото провокира един инфаркт.

Стомашни крампи

Хората често говорят за стомашните крампи, но това е неспецифичен термин, който е взаимозаменяем със стомашната болка.

Вместо да произтича от мускулни крампи в стомаха, стомашна или коремна болка може да бъде причинена от голямо разнообразие от несъществени и сериозни състояния.

Решението

Снимка 350365

Източник: iStock

Необходимо е да направим малки промени в начина си живот, които не изискват толкова усилия, но дават резултати. Едно от тях е да пием по-големи количества вода, за да хидратираме организма си.

Редовната консумация на плодове и зеленчуци също е от съществено значение. Не на последно място е задоволяване на нужните на организма от витамини и минерали, сред които особено важни са магнезият и калият.