Карфиолът е невероятно здравословна храна, която може да се яде, както в суров вид, така и сготвена. Макар българите да сме свикнали да консумираме цветното зеле основно на туршия, карфиолът има още много приложения в кухнята. Според Hola той е полезен за отслабване и съдържа хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на рак и Алцхаймер.

Здравословна загуба на тегло

Карфиолът е силно препоръчителна храна за отслабване, тъй като осигурява само 25 ккал на 100 грама. Това означава, че няма проблем да си хапнем щедра порция от този зеленчук. Сто грама суров карфиол осигуряват три грама фибри, което е 10% от препоръчителната дневна доза.

Снимка 387182

Източник: iStock

Консумирането на зеленчуци с високо съдържание на фибри винаги е много полезно и е свързано с намаляване на риска от коронарна болест на сърцето и рак. Карфиолът предотвратява възпалението на дебелото черво и подобрява храносмилането, защото служи като храна за добрите бактерии, които изпълняват тези функции в нашата храносмилателна система.

Карфиол срещу рак и Алцхаймер

Карфиолът е антикарциногенен, заради няколкото хранителни вещества, включително глюкозинолати и изотиоцианати, които забавят растежа на раковите клетки. В няколко медицински изследвания е доказано, че полезните му антиоксиданти противодействат на възможността да се разболеем от рак на гърдата, простатата, белия дроб и дебелото черво.

Снимка 387183

Източник: iStock

Цветното зеле набавя на организма холин - водоразтворимо вещество, което има важна стойност, когато става дума за насърчаване на развитието на мозъчните клетки. Едно проучване заключва, че ниското ниво на холин ни поставя в риск от неврологични заболявания, като деменция или Алцхаймер. Карфиолът и броколито са сред малкото храни, които съдържат холин.

Как да го ядем

Трябва да бъдем внимателни при готвенето на карфиола (най-вече с прекаленото варене), за да не неутрализираме неговите хранителни вещества. Най-добрият вариант е да консумираме цветното зеле сурово.