На всички е ясно, че ходенето пеш има много ползи за здравето. Но знаем ли какво се случва в мозъка, докато се разхождаме? И дали ако след дълго ходене, ви дойде страхотна идея или намерите отдавна търсен отговор, това е случайно?

Има много научни изследвания, които подкрепят тезата, че вървенето помага на творческото мислене. Едно от последните проучвания, проведено в Станфордския университет в САЩ, заключва, че хората са до 81% по-креативни, когато ходят, отколкото когато си почиват.

Когато вървим, се увеличава и подобрява притокът на кислород към мозъка и се освобождават ендорфини, което създава усещане за благополучие.

Креативността и работата

Снимка 301095

Източник: Getty Images

В движение успяваме да свържем идеите си по-добре, затова има хора, които предпочитат работните им срещи да се случват, докато вървят. Един от тях е бил и Стив Джобс.

Така с един куршум уцелваме два заека - работните ни уговорки стават по-ефективни и се борим с проблемите от заседналия начин на живот.

Няма значение къде

Снимка 361063

Източник: iStock

Необходимо е да вървим поне половин час и да поддържаме определена скорост. Любопитното обаче е, че не е задължително това да се случва на открито.

Всички участници в проучването успяват да произведат два пъти повече креативни отговори, докато ходят, без значение на открито или на закрито, отколкото тези, които са седнали.

Къде е ключът

Снимка 361067

Източник: iStock

При ходене сърцето изтласква повече кръв и кислород до мозъка. Образуват се нови връзки между мозъчните клетки, стимулира се и растежът на нови неврони и се забавя износването на мозъчните тъкани.

Изследователи вярват, че ходенето води до подобряване състоянието на ума и настроението, което заедно с енергията, която се мобилизира в цялото тяло, води до креативни отговори.

Ходенето и великите личности

Снимка 361072

Източник: iStock

Много преди да се проведе това изследване, свидетелствата за връзката между вървенето и креативността на многобройни художници, интелектуалци и новатори, се оказват еднакви.

Дикенс отразява в творбите си улиците на Лондон - град, който познава добре, благодарение на дългите си разходки. Вирджиния Улф също обикаля из Лондон, търсейки вдъхновение за романите си. Импресионистите кръстосват улиците на Париж, за да открият муза за картините си. Твърди се и, че Бетовен правил дълги разходки и горите на Виена, преди да седне и да създаде великите си творби.