Хормоните играят основна роля в най-ключовите за тялото ни процеси. Хормоналният дисбаланс е едно от най-разпространените неразположения в днешно време. Лошото е, че се отразява на целия организъм - от подпухналост до липса на апетит и енергия, слабо либидо. 

С настъпването на пролетта, много от нас изпитват най-различни симптоми на хормонален дисбаланс. Ето няколко лесни и ефективни съвети за възстановяването му.

Сбогом на захарта

Захарта действа като бомба за хормоните в тялото и афектира онези от тях, които са отговорни за теглото, глада и нивата на кръвната захар. Захарта има директно отражение върху инсулина, лептина и грелина в тялото - хормони, играещи роля метаболизма и изгарянето на мазнини.

Снимка 322067

Източник: iStock

Дисбалансът в нивата на инсулин и лептин моментално засягат начина, по който тялото обработва и съхранява мазнините, поведението на имунната система при възпаления и менструалните цикли при дамите.

Кръстоцветни зеленчуци

Ако за последен път сте чували думата "кръстоцветни" в пети клас в училище, четете внимателно.

Снимка 286831

Източник: iStock

Кръстоцветните действат като пречиствателен механизъм и по естествен път освобождават тялото от всички излишни хормони. В семейството на тези зеленчуци влизат къдравото зеле, карфиолът и броколите. Те имат доказан ефект при регулирането на естрогена и тестостерона в тялото, като поддържат нивата им в подходящ баланс.

Внимание върху стомаха

Макар и да звучи малко странно, огромно количество от хормоните ни се синтезират в стомаха и червата. Това, само по себе си, дава отговор на въпроса защо в днешно време милиони хора страдат от хормонални проблеми, предвид качеството и произхода на повечето храни.

Снимка 330326

Източник: iStock

За да се справим с хормонален дисбаланс, първото място, което трябва да сме сигурни, че е наред, е стомахът. Дори най-малките стомашни неразположения могат да бъдат индикация за хормонален проблем или да причинят такъв напред във времето.