Да бъдем в крак с тенденцията за здравословен начин на живот ни се струва, някак, не особено рентабилно. Джобът ни трудно ще понесе всички тези суперхрани и добавки, които дебнат от снимките на инфлуенсърите в социалните мрежи.

Но ако оставим маркетинговите трикове настрана, да се храним пълноценно и в полза както на тялото, така и на бюджета, е напълно изпълнимо. Ето и няколко как точно да стане магията.

Сега му е времето

На какво ли? Ами, зависи от сезона. Да купуваме сезонни плодове и зеленчуци винаги излиза много по-изгодно. Понякога е трудно да устоим на изкушаващата диня през декември или на портокалите през юли, но и на тях ще им дойде времето. А и вкусът не е онзи, който търсим.

Снимка 348092

Източник: iStock

Можем и да се запасим с ягоди, малини и боровинки, които са на изгодна цена сега, и да ги замразим, за да си имаме и за месеците, когато цената и без това ги намираме само във фризерите, но на тройна цена.

По отношение на зеленчуците - няколко килограма от сезонните са перфектна основа на менюто ни за цяла седмица. Когато планираме, излишните покупки в кошницата са много по-малко.

Ядки, подправки и други дреболии

Със сигурност сме забелязали разликата в цената между пакетче с десетина бадема и 100 грама насипно. Така че, залагаме на по-евтината алтернатива, като може да купим по-голямо количество за по-дълго време и на доста по-ниска цена.

Снимка 367951

Източник: iStock

Същото важи и за определени подправки, както и за сушени плодове, овесени ядки, нахут, елда, киноа и всички други подобни, които са налични вече в много магазини. Така не плащаме за опаковки, етикети и други допълнителни екстри, купуваме желаното количество и оставяме по-малко боклук след себе си.

Яйцата

Винаги трябва да имаме поне пет-шест подръка. Евтини са, хранителни са, а и можем да си направим безброй вкусни ястия с някоя и друга добавка към тях, и то за нула време. Със сигурност са ни спасявали много пъти от поръчването на вредна и скъпа храна.

По-свежи по-дълго

Особено в топлите месеци, няма как да избегнем неприятния момент с развалената нектарина, която е изцапала цялата кошница с плодове, или ягодите, които така и не дочакаха да ги занесем до вкъщи и вече са за боклука.

Снимка 367953

Източник: iStock

А всички тези плодове и зеленчуци, които не са годни за консумация, са загуба от финансова гледна точка. Затова трябва да сме наясно как да правилно да съхраняваме продуктите, съветва Buzzfeed. Не мием нищо предварително, избягваме влажни помещения, държим отделно и други, и други.

Нов живот

Ако все пак разполагаме с продукти, на които вече се мръщим, защото не изглеждат особено привлекателно, трябва да знаем как да предотвратим позиционирането им в кофата за боклук.

Например, от бананите става бананов хляб, тръгналите да се скапват зеленчуци можем да забъркаме набързо с няколко яйца. Но все пак, невинаги си заслужава рискът.

Чести грешки при здравословното хранене

Чести грешки при здравословното хранене

Лесно е да се подведем от модата

Третата сергия, от ляво надясно

Пазарите ни напрягат, но не и лудницата в супермаркета? Тогава няма защо да се чудим, че голяма част от заплата ни отива за храна. Ако поне веднъж седмично минаваме през близък и евтин пазар, със сигурност ще спестим достатъчно голяма сума. А и купуваме продукция от местни производители.