Здравословният живот и осъзнатото хранене със сигурност са на мода, но много от нас често падат в капана на слухове и митове по отношение храната, които понякога носят вреди на организма.

Капанът "Пълнозърнести"

Богати на фибри, полезни въглехидрати и минерали, пълнозърнестите храни са задължителна част от здравословната диета, но много продукти от тази категория често да доста подвеждащи.

Снимка 363985

Източник: iStock

Повечето пълнозърнести закуски на пазара съдържат количества захар, които са пропорционални на тези в някои газирани напитки. Въпреки че са рекламирани и продавани като пълнозърнести, не е изключено хлебчето или закуската, които купуваме, да съдържат над 95% обработвани семена.

Мляко от ядки

Млеката от бадеми или кашу привличат все повече интерес, най-вече заради количествата антибиотици и химикали, които се срещат в обикновеното краве мляко.

Снимка 363986

Източник: iStock

Малко известен факт за широката аудитория обаче е, че прясното мляко от ядки може да съдържа повече химикали и от индустриално произвеждания животински продукт.

Рецепта за домашно мляко от кашу

Рецепта за домашно мляко от кашу

Може и с лешници или с бадеми

Тъй като течността от ядки е много по-нестабилна, производителите са принудени да добавят голямо количество мазнини и цял лист стабилизатори, за да удължат живота на продуктите си.

Белтъци срещу жълтъци

Един от най-големите митове сред активно трениращите е, че, от време на време, трябва да изхвърляме яйчния жълтък и да хапваме само белтъка, защото първият качва холестерола и съдържа калории.

Снимка 363987

Източник: iStock

Въпреки че това са неоспорими факти, жълтъците са изключително богата на хранителни вещества храна, заредена с много витамини и важни минерали. Холестеролът и калориите в тях не би трябвало да бъдат проблем за никой физически активен човек, стига консумацията им да е в разумни граници.