Здравословният живот и осъзнатото хранене със сигурност са на мода, но много от нас често падат в капана на слухове и митове по отношение храната, които понякога носят вреди на организма.
Капанът "Пълнозърнести"
Богати на фибри, полезни въглехидрати и минерали, пълнозърнестите храни са задължителна част от здравословната диета, но много продукти от тази категория често да доста подвеждащи.
Източник: iStock
Повечето пълнозърнести закуски на пазара съдържат количества захар, които са пропорционални на тези в някои газирани напитки. Въпреки че са рекламирани и продавани като пълнозърнести, не е изключено хлебчето или закуската, които купуваме, да съдържат над 95% обработвани семена.
Мляко от ядки
Млеката от бадеми или кашу привличат все повече интерес, най-вече заради количествата антибиотици и химикали, които се срещат в обикновеното краве мляко.
Източник: iStock
Малко известен факт за широката аудитория обаче е, че прясното мляко от ядки може да съдържа повече химикали и от индустриално произвеждания животински продукт.
Тъй като течността от ядки е много по-нестабилна, производителите са принудени да добавят голямо количество мазнини и цял лист стабилизатори, за да удължат живота на продуктите си.
Белтъци срещу жълтъци
Един от най-големите митове сред активно трениращите е, че, от време на време, трябва да изхвърляме яйчния жълтък и да хапваме само белтъка, защото първият качва холестерола и съдържа калории.
Източник: iStock
Въпреки че това са неоспорими факти, жълтъците са изключително богата на хранителни вещества храна, заредена с много витамини и важни минерали. Холестеролът и калориите в тях не би трябвало да бъдат проблем за никой физически активен човек, стига консумацията им да е в разумни граници.