Ако сме заклети фенове на кафето и денят ни просто няма как да започнем без поне една чаша с кофеинова напитка, тогава едва ли ще позволим някой да ни убеди, че има по-добра алтернатива сутрин. Но, ако все пак сме склонни на известни компромиси, то ето с какво можем да пробваме да заменим кафето.

Добре знаем, че черният и зеленият чай също съдържат известно количество кофеин и някои ги предпочитат за ободряване, вместо кафе. А какво ще кажем за един джинджифилов шот рано сутрин?

Той ще ни даде необходимата доза ударна енергия за начало на деня, но без негативния ефект на кофеина върху кръвното налягане. Затова джинджифиловата напитка е подходяща за хора с високо кръвно. Няма да се почувстваме нервни и неспокойни, а просто заредени с нови сили за новия ден.

Освен това, джинджифилът отдавна се е доказал като имуностимулатор. Затова и приемът по под различни форми е повече от препоръчителен за сезона на гриповете и настинките. Със своя противовъзпалителен ефект ще ни гарантира, че ще сме не само енергични, но и здрави.

Джинджифилът също така е полезен за храносмилането и ако започнем деня си с него, метаболизмът ни ще работи като пушка цял ден. Така прегрешенията, ако си позволим такива, ще са поне една идея по-малко греховни, защото ще се разграждат по-бързо.

Също така, джинджифилът успокоява разстроения стомах. Както по празниците прекаляване с храната, така е добре сутрините да започваме с чашка фреш от този корен, за да възвърнем нормалната работа на храносмилателната система.

Снимка 397581

Източник: iStock

Ползите от заместването на кафето с джинджифилов шот в началото на деня продължават и до неговия край. И една от тях е по-добрият сън. Ако усещаме ефекта на кофеина върху заспиването и наспиването, значи е време да усетим и този на енергизиращата джинджифилова напитка, пише The Richest.

Мляко, куркума, джинджифил и канела - как да си направим златно мляко

Златно мляко за златно здраве

Щит срещу болестите на сезона

Как да си направим джинджифилов шот

Лесно е, колкото да си направим кафе. Трябва ни единствено сокоизстисквачка. В нея поставяме нарязаният на малки парчета корен от джинджифил. Ако използваме блендер, добавяме и малко вода, а след като смелим, трябва да прецедим. И в двата случая добавяме малко лимонов сок и мед за вкус и още витамини.