Всички знаем, че закуската е най-важното хранене през деня, но понякога може да се окаже, че не правим нещата както трябва. Това се получава, когато закусваме нездравословни неща, от които дебелеем, или когато изобщо не го правим. 

4 мита за фибрите

4 мита за фибрите

И колко е препоръчителният прием

Ето защо от Eat This, Not That! са събрали и вредните навици, които трябва да изключим от закуската си. 

Енергийни напитки 

Снимка 309482

Източник: iStock

Ако не сме почитатели на кафето сутрин, но все пак имаме нужда от нещо, което да ни разсъни, то енергийните напитки... не са вариант. Причината се крие във високото съдържание на захар. Вместо тях можем да пием тонизиращ чай. 

Сол

Снимка 372823

Източник: iStock

Солта е необходима на човешкия организъм, но не бива да прекаляваме с нея. Както добре знаем, тя задържа водата в тялото, което ни кара да се чувстваме подути. Това пък не е никак добър старт на деня. 

Ако все пак не ни се нрави да ядем варените си яйца без нищо, можем да добавим към тях малко червен пипер например. 

Обилна закуска

Снимка 342361

Източник: iStock

Понякога ни се случва да се събудим и да умираме от глад. Това обаче не означава, че трябва да изядем всичко, което намерим в хладилника. Ако закуската ни е с високо съдържание на мазнини и натрий, ще получим същия ефект като при солта - подут корем. 

На тялото ще му коства и доста време, докато усвои всички тези калории, което ще ни направи една идея по-лениви и мързеливи. Това нито е добър старт на деня, нито е здравословно. 

Много фибри 

Снимка 352723

Източник: iStock

Няма по-хубаво нещо от овесени ядки с кисело мляко за старт на деня - поне според нас. Но не бива да прекаляваме с него, защото овесените ядки имат високо съдържание на фибри, а прекалим ли с тях, ще ни сполетят... газове. 

Важното е след закуска с овесени ядки да да пием вода, за да ги "избутаме" по-бързо през храносмилателния тракт и да избегнем този проблем. 

Без закуска

Какво се случва, ако пропуснем закуската

Какво се случва, ако пропуснем закуската

Толкова причини да не го правим

Понякога е мъчително алармата да ни събуди рано сутрин и да трябва да си направим закуска, че и да я изядем. Има такива дни, но не бива да пропускаме закуската, защото тя ни зарежда с енергия за целия деня.

Снимка 372824

Източник: iStock

Не е вариант и да хапнем нещо само защото така трябва. Това може да се окаже толкова нездравословно, колкото и пропускането на закуската.