Фибрите са основен компонент във всяка диета - подпомагат храносмилането, предотвратяват запек и намаляват риска от сърдечни заболявания. Свързват се и с по-нисък риск от инсулт, диабет тип 2 и рак на червата.

Консумирането на богати на фибри храни ни кара да се чувстваме и по-пълни между храненията, а това, следователно, допринася за по-устойчива загуба на тегло.

Погрешните схващания около фибрите обаче са безброй, като се започне от това колко са ни необходими и се приклюли във въпроса откъде да си ги набавим.

Ето четири от митовете, изведени от Healthista.

1. Най-много фибри получаваме от зърнените и бобовите култури

Когато чуем думата "фибри", си представяме купа зърнени храни и "мюслита" за закуска - продукти, които често в рекламните кампании са сочени с високо съдържание на фибри. Всъщност, те често са пълни с много захар, което веднага компрометира хранителната им стойност като съмнителна.

Здравословни алтернативи на рекламираните "полезни закуски" са пълнозърнестите храни като овес и ечемик и ядки, както и богатите на сложни въглехидрати сладки картофи.

Снимка 352724

Източник: iStock

2. Фибрите са само един вид

Всъщност, фибрите биват разтворими и неразтворими. Докато разтворимите фибри се съдържат в овес, боб и леща, техният неразтворим еквивалент присъства в пшеничените трици, в целите зърна с люспите на житото, царевицата, ориза, както и в някои зеленчуци. Първият вид намалява риска от сърдечни заболявания, докато вторият позволява на храната да премине по-бързо през червата.

И разтворимите, и неразтворимите фибри имат еднакво значение - от гледна точка на начина, по който подпомагат функционирането на храносмилателната система. Затова и не е нужно да се притесняваме прекалено кои консумираме повече.

3. Всички плодове и зеленчуци са добри източници на фибри

Наистина, всички плодове и зеленчуци съдържат фибри, но в някои те са с по-високо съдържание, отколкото в други. Ако искаме най-доброто от най-доброто, може да наблегнем на броколи, грах и киви.

4. Увеличаване на приема означава увеличаване на количеството

Ако не си набавяме достатъчно фибри, има решение, и то с няколко елементарни промени.

Замяната на кашу с бадеми ще добави 1 г към дневния прием. Ако пък изберем грозде вместо ягоди, ще удвоим дозата фибри за деня.

Другите предложения включват зърнени култури като овес, но също и стафиди, ябълки и моркови.

Снимка 352723

Източник: iStock

Резултатите от последното изследване National Diet and Nutrition Survey във Великобритания разкриват, че средно всеки англичанин консумира 18 г фибри на ден, което е много по-малко от препоръчителния прием от 30 г, съобщава Independent.