Фалафелът е храна, която произлиза от древен Египет, а в днешно време е популярна сред вегани и вегетарианци като страхотна алтернатива на месото.
Традиционният фалафел представлява смес от ситно натрошен нахут с лук, магданоз, кимион и кориандър, която най-често се прави във формата на топчета и след това се пържи на силен огън.
В 100 грама фалафел се съдържат около 330 калории, 31 г въглехидрати, 17 г мазнини и 13 грама протеин. Той е богат на фибри и спомага за свалянето на лошия холестерол.
Източник: iStock
Напоследък в хранителните магазини се появяват най-различни вариации на сместа, но повечето са с подобни високи показатели.
Висококалоричната стойност на тази храна кара мнозина да вярват, че тя е нездравословна и да я причисляват към категорията на пиците, дюнерите и бургерите.
Истината е, че фалафелът е изключително хранителен и е страхотен вариант за обяд, стига да не го пържим в слънчогледово олио, а в зехтин или рапично олио (канола).
Източник: iStock
Питките, в които го сервират обикновено, са напълно ненужни, защото фалафелът е достатъчно богат на вкус и хранителни вещества. Хлябът прибавя излишни калории и въглехидрати, които са по-трудно разградими от тези в самия фалафел. Най-добрат акомбинация за консумация на фалафел е с лека, зелена салата и без сосове.