От понеделник (24 май), ирландският Интернет доставчик Eircom въвежда метода на т.нар. „постепенна отговорност" към клиентите си, които споделят нелегално музика в мрежата, съобщиха от телекома.

Този метод бе препоръчан на България и от регионалният директор на IFPI за Европа - Франсез Муур, по време на гостуването й у нас преди месец.

Чрез въвеждането на модела на „постепенна отговорност", Ирландия се превръща в първата страна, която на практика започва да използва метода за ограничаване на Интернет пиратството.

Според предварителния план на доставчика обслужващ 750 хил. Интернет потребители, на седмица ще бъдат предупреждавани абонатите на 50 IP адреса, за които има сигнал, че нарушават авторските права, като споделят нелегално файлове със защитено съдържание.

Първото предупреждение към тях ще бъде направено с телефонен разговор, при повторно нарушение ще бъдат предупредени отново, а при трето нарушение ще им бъде спрян достъпа до интернет за една седмица. Ако въпреки това се стигне до четвърто нарушение от едно IP, мерките предвиждат спиране на достъпа до Интернет за срок от 1 г.

Представителите на Ирландската асоциация на звукозаписна индустрия и Eircom решиха да въведат метода на „постепенна отговорност" още през месец февруари 2009 г.. Механизмът им бе оспорен от представител на Комисия за защита на данните.

От Висшия съд в Дъблин обаче обявиха, че използването на Интернет протокол (IP) адреса, за идентифициране на абонатите, които споделят нелегално защитено съдържание, не нарушава тяхната лична информация.

Според представители на Eircom, в началото фокусът ще бъде върху потребители, които не просто свалят незаконно защитено съдържание, а го споделят в peer-to-peer мрежите.

Резултатите и бъдещата стратегия на телекома по използването на метода за „постепенна отговорност" ще бъдат оповестени след три месеца.