Лято е иняма как да не сме изкушени от сезонни плодове като малини, ягоди, боровинки. Малините са не просто вкусни, но и отличен източник на антиоксиданти, витамини и минерали, като дори се смята, че предпазват от заболявания като диабет и рак.
Макар да са неустоими, те са и едни от най-деликатните плодове - развалят се много бързо. Как да ги съхраняваме правилно, за да издържат максимално дълго? В техния случай става дума за максимум два-три дни.
Правилният начин за съхраняване на малини
Тайната е да отстраним излишната влага. Веднага щом се приберем с кутийка пресни малини у дома, трябва да ги разстелен върху кухненска хартия, за да се абсорбира влагата. Ако има плесенясали или смачкани плодове, трябва да ги отстраним веднага.

Източник: iStock
В кутията им не бива да има влага
След като видим, че не са влажни, ги връщаме в оригиналната им кутийка с дупки или в съд, който позволява проветрение. В никакъв случай не бива да прибираме малините в херметически затворен съд.
Съхраняваме ги в предната част на хладилника, където температурата е малко по-висока. Ако са в задната част или в чекмеджето за плодове и зеленчуци, ще се развалят по-бързо.

Източник: iStock
А най-добре да ги хапваме направо от храста
Малините по правило не се мият, но ако държим да го направим, това трябва да стане непосредствено преди консумация, защото влагата насърчава развитието на плесен и ускорява развалянето, пишат Real Simple.