Промените в климата се отразяват на всички сфери на живота, колкото и невероятно да ни изглежда това. В редица области вече се работи по различни технологии, с които да се справяме с предизвикателствата им.
Земеделието и биоразнообразието обаче се оказват най-застрашени. Оказва се, че дори алкохолна напитка като джина страдат от това. Защо? Заради хвойната - основната съставка, която придава характерния аромат на джина.
Изследователи от Международния център за пивоварство и дестилация към университета Heriot-Watt установили, че промените във климата влияят върху ароматните съединения в хвойновите зрънца. Подобно на виното, хвойната има свой тероар, който зависи от количеството валежи и слънчева светлина.

Източник: iStock
Хвойна
"Влажна година при реколтата може да намали летливите съединения в хвойната с около 12% в сравнение със суха година. Това има пряко въздействие върху вкусовите характеристики, които правят джина джин", обяснява асистент-професор Матю Поли.

Източник: iStock
Промените в климата са предизвикателство и пред дестилериите
Учените дестилирали хвойнови плодове от различни региони в Европа - Албания, Босна, Македония, Черна гора, Сърбия, Косово и Италия, както и от различни години. Анализът показал, че всяка област има уникален химичен профил, който влияе на дървесните, смолисти, цитрусови и флорални нотки в джина.

Източник: iStock
Изсушените хвойнови зърна
Повече валежи означават по-дълъг период на сушене на плодовете, което променя съдържанието на водоразтворими съединения. Това може да доведе до промени във вкуса на крайния продукт.
А за индустрия на стойност милиарди, която се стреми към постоянство и качество, каквато е производството на джин, това представлява реален риск, пишат Guardian.