Няма никакво съмнение, че средиземноморската диета е една от най-здравословните в света, като до голяма степен благотворните й свойства се дължат на голямото количество риба в нея.

Безопасно ли е да ядем риба тон от консерва с изтекъл срок на годност

Безопасно ли е да ядем риба тон от консерва с изтекъл срок на годност

И как да познаем дали е годна за консумиране

Не всички риби са създадени еднакви. Някои като масово консумираната риба тон, съдържат по-големи количества живак, който е опасен за човешкото здраве. Ново откритие на Шведския университет по селскостопански науки и Техническия университет Чалмерс в Швеция показва как може да бъде намалено количеството му в рибата.

Според експеримента на учените, добавянето на аминокиселина цистеин към течността в консервираната риба, намалява нивата на живака в нея с 35%. Колкото по-голяма повърхност от месото има досег с цистеина, толкова повече живак се извлича в течността.

Консервите риба тон са масово консумирани

Източник: iStock

Консервите риба тон са масово консумирани

Причината да бъде избрана точно тази аминокиселина е способността й да се свързва с молекулите на живака. "Вярваме, че това ще позволи част от живака да бъде изтеглен от рибата и да се озове в разтвора, който след това да бъде изхвърлен", казва химикът Пшемислав Страховски от Чалмърс. Той уточнява, че са необходими допълнителни изследвания, за да се вкара тази проста технология в експлоатация.

Страховски казва още, че най-хубавата част от откритието е, че няма да са необходими допълнителни стъпки в продукцията на риба тон в консерва. Защото цистеинът може да върши работата си, като бъде добавен в течността в нея.

Филе от риба тон

Източник: iStock

Филе от риба тон

Все пак е добре да напомним, че нивата на живак в консервираната риба тон са прекалено ниски, за да се притесняваме от отравяне. Все пак бременните жени и децата е препоръчително да контролират приема си на риба тон, пишат Science Alert.